Piroska
-11 °C
-2 °C

Gyurcsány elszomorodott a vizitdíjat fizető tűzoltókon

2007.03.05. 20:11
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azért döntött úgy, hogy mégis beszél március 15-én, mert - mint mondta - rajtuk kívül keveseket érintett meg a politikai "ünnepcsendre" vonatkozó kezdeményezése. Erről a kormányfő a Klubrádió Kontra című műsorában beszélt hétfőn. Ezzel indokolta azt is, hogy egy visszafogott megoldást választott, nagyon rövid beszédet mond a Művészetek Palotájában az állami rendezvényen.

Gyurcsány Ferenc mértéktartást, felelősséget és visszafogottságot ajánlott mindenkinek az ünnepeléskor. "Több hallgatást, több elmélyülést és kevesebb magamutogatást" - fűzte hozzá. Véleménye szerint 1848 márciusa Magyarország egyik legfontosabb történelmi kapaszkodója, amely ezernyi tanulsággal szolgál.

A rendőrség felkészült

Arra a kérdésre, hogy van-e mitől tartani a nemzeti ünnepen, azt válaszolta, politikai feszültség biztosan lesz, és aggódni is sokan fognak. Jelezte: a rendőrség felkészült arra, hogy megvédje a békés ünneplőket, sétálókat, és természetesen védje a stratégiai intézményeket. Remélem nem nagyon lesz dolguk - hangoztatta a kormányfő.

Arra a felvetésre, hogy folyamatosan támadott pozícióban nem vesztik-e el a realitásérzéküket, úgy reagált: nem 1962-ben vagyunk, amikor az ember, ha nem akart, nem találkozott a választókkal. Gyurcsány nézi az internetet, olvassa valamennyi napilapot, a jobboldalit is - derült ki.

"Tudom, mit gondolnak az emberek"

"Tudom, mit gondolnak az emberek" - mondta, de arra a hallgatói felvetésre, miszerint nem lenne-e szükség próbaválasztásra, hogy felmérje politikájának támogatottságát, így válaszolt: enélkül is látják ezt, mert "annyi a visszajelzés, mint égen a csillag".

Szerinte azért van egy kormánynak négyéves megbízatása, mert mindenki tudja, hogy a változtatások az első időszakban nagyon megterhelőek, és ennyi idő biztosan kell a rendszer-átalakításokhoz.

Tízszer is megkérdezik egymást

Arról is beszélt, hogy naponta tízszer is megkérdezik egymástól, hogy jó döntéseket hoznak-e, és úgy látja, a lényeget illetően jó irányba mennek. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a részletek tekintetében nem mindig a legjobban teszik a dolgukat, előfordul, hogy korrigálni kell. Példaként említette a vizitdíjat, amelynek szabályozását március 31. után - a gyakorlati tapasztalatok alapján - felülvizsgálják.

Az a kérdés is elhangzott a műsorban, hogy mi a véleménye a miniszterelnöknek arról, hogy a tűzoltóktól is vizitdíjat szedtek, mielőtt ellátták volna őket. Gyurcsány Ferenc elszomorítónak nevezte, ami történt, mert szerinte azonnal el kellett volna látni őket, de évtizedes szokások változtak meg, és nem mindenki tudja pontosan az új szabályokat.