Benedek
-5 °C
5 °C

Gyurcsány: Athént rendkívül takarékosan bonyolítjuk

2004.08.13. 14:47
A nyári olimpiai játékok magyar részvételére megszavazott 1 milliárd 843 millió forintos költségvetési keretéből kormányzati delegáció nem utazik Athénba, közölte sajtóközleményben Gyurcsány Ferenc. A Zuschlag János kérdéseire válaszoló gyermek-, ifjúsági- és sportminiszter szerint az "ilyenkor szokásos magas szintű meghívásoknak eleget téve" csupán Mádl Ferenc köztársasági és Medgyessy Péter miniszterelnök utazik ki az olimpia utolsó versenynapjára és a záró ünnepségére. A két közjogi méltóság útjának költségeit az "állami protokoll szabályai szerint" biztosítják.
"Megítélésem szerint arányait és költségráfordításait tekintve a kormányzat rendkívül visszafogott magatartást tanúsít az athéni olimpiával kapcsolatos kiutazások tekintetében" - írta a sportminiszter az MSZP egyik képviselője által feltett kérdésekre válaszolva. Zuschlag János azt firtatta, hogy az athéni játékokra fordított kiadások hogyan aránylanak az Orbán-kormány idején megrendezett sydneyi olimpia magyar költségvetési ráfordításaihoz.

Takarékos

Gyurcsány Ferenc eleget téve Zuschlag kérésének közleményében leszögezi: a sydneyi olimpián 47 tagú, részben kulturális feladatokat ellátó küldöttség vett részt a sporttárca 285 millió forintos keretéből, ezzel szemben Athénba csupán 5 millió forintot fordít a GyISM, ami a közlemény szerint "rendkívül takarékos". A miniszter közleménye szerint külön költséget az "ilyenkor szokásos magas szintű meghívásoknak eleget tévő" Mádl Ferenc köztársasági és Medgyessy Péter miniszterelnök utazása jelent, akik az olimpia utolsó versenynapjára és a záró ünnepségére repülnek Athénba. A két közjogi méltóság útjának költségeit az "állami protokoll szabályai szerint" biztosítják.

216 fő sportoló

A miniszter szerint a központi költségvetés 1,8 milliárd forint állami támogatást biztosított a nyári játékok magyar vonatkozású kiadásaira. "A Magyar Olimpiai Bizottság július 17-én megtartott közgyűlése jóváhagyta az összesen 373 tagú magyar olimpiai delegáció létszámát és személyi összetételét" - olvasható. Ebben 216 sportoló, 84 szakvezető, sportágvezető, 32 fős egészségügyi team, 9 MOB elnökségi tag, 12 szövetségi elnök, 10 sportegyesületi elnök, valamint 10 MOB-meghívott szerepel, áll Gyurcsány közleményében.

1 fő rádióelnök

Mint emlékezetes a napokban derült ki, hogy a MOB több mint negyven magyar sportvezetőnek a Queen Mary 2-n foglalt szállást. Az olimpia idejére fejenként több mint másfél millió forintba kerülő szálláshelyen lakik majd maga Gyurcsány Ferenc is, de ide szállásolják majd Gémesi Györgyöt, az MDF-alelnökét, illetve Benedek Fülöp FVM-es közigazgatási államtitkárt is. A MOB a kiemelt szponzorai vezetőinek felkínált utazási lehetőségével élve ott lesz Athénban a Magyar Rádió elnöke, Kondor Katalin is, akit elkísér a rádió szóvivője is.