Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Gyurcsány: 'Utoljára 89-90-ben volt ilyen hangulat'

2004.08.23. 20:01
Gyurcsány Ferenc akkor sem törekedne a pártelnöki posztra, ha alulmaradna a miniszterelnöki székért folyó versenyben. Az Index miniinterjúja a politikussal.
A korteskedés során mit mond azoknak, akiket meg szeretne győzni arról, hogy ön a megfelelő jelölt a miniszterelnöki posztra?

Változtatni, világosabb, következetesebb politikát szeretnék folytatni, hogy lehessen látni, hová tart Magyarország. Azok támogatnak, akik elsősorban ebben kívánnak váltást.

És mit jelent az a mondata, hogy a pártnak van miniszterelnöke, nem pedig fordítva?

Ez a mondat úgy hangzott, hogy a pártoknak van kormánya, és a jelölés is pártok dolga. Az elmúlt két év tapasztalata azt mutatja, hogy intenzívebb, mélyebb és szélesebb együttműködésre van szükség a kormány, a kormánypártok és a frakciók között. Az emberek fejében ez egy egységet képez.

A koalíciós pártok most egyeztetnek a hátra lévő másfél év koalíciós programjáról. Mekkora mozgástere lesz az új miniszterelnöknek?

Most szakértői szinten folynak a koalíciós egyeztetések. Csütörtökön azonban felgyorsulnak, mivel ismert lesz a miniszterelnök személye. Az eddigi konzultációk alapján szerintem adottak a keretek ahhoz, hogy bátor kormányzással dinamizáljuk az országot.

Mit jelent itt a bátorság?

Hogy az ember azt cselekszi, amit mond. Az elmúlt években, 2001-től egyre nagyobb lett a távolság a szavak és a tettek között. Ez a Fidesz-kormány rossz hagyatéka, amit nem szabad folytatni.

A Hiller István nevéhez fűződő hosszú távú elvi programban, melynek elkészítésében ön is közreműködött, van egy olyan gondolat, hogy többet kell adni esélyteremtésnél és szolidaritásnál. A jelenlegi költségvetési szigor idején hogyan lehetne növelni a társadalmi igazságosságot?

Ha a baloldaliság azt jelenti, hogy bátran szembe kell menni az igazságtalanságokkal, és meg kell változtatni az okait, akkor valóban szükség van baloldali fordulatra. A konkrét lépésekről a koalíciós pártokkal és frakciókkal való egyeztetés után a kormányprogramról szóló parlamenti vitában kell számot adni. Én kész vagyok ebben a tárgyban konkrét javaslatokat letenni az asztalra.

A jelenlegi helyzetben támogatná például, hogy a társadalmi igazságosság nevében szüntessük meg az alanyi jogú juttatásokat?

A pillanat nem alkalmas arra, hogy ilyen kérdéseket vitassunk meg.

Meg lehet feleltetni a két miniszterelnökjelölt küzdelmét azzal a harccal, ami a megújulásra törekvő szocialista pártban zajlik?

Nem kétséges, hogy az a támogatás, amit a párton belül kapok, közel van ahhoz a hangulathoz, amit utoljára 1989-90-ben lehetett érezni a pártban. A felszabadultság és a bátorság pillanata ez, mely a pártban is változásokhoz vezethet.

Ha alulmaradna a küzdelemben, felélednének pártelnöki ambíciói?

Á dehogy! Ahogy korábban is mondtam, nem kívánok pártelnök lenni. És ezen az sem változtatna, ha a miniszterelnökségért folytatott küzdelemben alulmaradnék.

Miben különbözik az ön programja riválisa elképzeléseitől?

Mindegyik jelölt a saját programját ismerteti. Ebben egyeztünk meg.