Szilárda
0 °C
6 °C

Kormányában amortizálja a papírszobrokat Gyurcsány

2006.06.02. 13:24
Régi, elkopott pártpolitikusokkal töltötte fel második kormányát Gyurcsány Ferenc, aki ezzel megkönnyítheti magának az utat a pártelnöki szék felé. A pártemberek kormányban tartása, illetve beemelése mögött még egy érv húzódhat meg: az első két év fájdalmas reformjai alatt ezek az emberek elhasználódnának, és egy ciklus közepén véghez vitt dinamizáláson nagyot dobna a lecserélésük.

"Nem az határozza meg, hogy ki kerül a kormányba, hogy velem milyen kapcsolatban van, hanem, hogy milyen demokratikus felhatalmazás és teljesítmény van mögötte. Azokkal kell együttműködni, akiket a párt kiemel, politikusokat, nem barátokat fogok a kormányba hívni" - magyarázta Gyurcsány a szocialisták május 20-i kongresszusán, hogy miért alkotják a kormány egy részét a baloldal vezető politikusai. A kormányfő blogjában is hosszan fejtegette, hogy miért kellett pártpolitikusokkal feltöltenie a kormányt.

Gyanús lépések

Az önzetlenségnek azonban más okai is lehetnek. A második Gyurcsány-kormány minisztere lesz Hiller István, Szekeres Imre, Lamperth Mónika és Kiss Péter is, a kijelölt miniszterelnök vélhetően rájuk gondolt, amikor a baloldal vezető politikusainak kormányzati pozícióit említette.

Nem lejáratott arcok ezek? Lehet velük mélyreható reformokat végrehajtani? Gyanúsnak mindenképp gyanús, hogy a régi MSZP-sek (Jánosi, Baja, Nagy Sándor) lemorzsolódásán sikerrel munkálkodó Gyurcsány épp az MSZP-ben is őskövületnek számító vagy legalábbis elfáradt embereket futtat meg a kormányban. Pedig az "általa megnyert" választások után sokak szerint bármit megtehetne.

Egy pipa

Gyurcsány nem hivatalosan már bejelentkezett a pártelnöki posztra, amihez Hiller Istvánnak, a párt jelenlegi vezetőjének félre kellene állnia. Az régóta tudható, hogy a választási győzelem ellenére Hiller pártelnöksége nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a párt éléről való kimozdításának egyik nagyvonalú módja lehet, hogy teljesítik legfőbb vágyát, azaz (oktatási és kulturális) minisztert csinálnak belőle. Hiller István semmilyen szempontból sem alkalmas pártelnöknek. Sértődékeny, képtelen munkatársaival vagy az újságírókkal kommunikálni, a miniszterség ebből a szempontból testhezállóbb feladat lehet neki.

Ahhoz, hogy Gyurcsány jó szájízzel vehesse át a párt vezetését is, valahogy meg kell szabadulnia Szekeres Imrétől is, aki jelenleg az MSZP elnökhelyettese, és semiképp sem tekinthető Gyurcsány emberének. A szocialisták legutóbbi tisztújításán, amikor Hillerből elnököt csináltak, homokszem került a gépezetbe, ugyanis Szekeres kiütötte a Gyurcsányék által elnökhelyettesnek kiszemelt Juhász Ferencet.

Két pipa

A Hillernél alkalmazott technikával Gyurcsány - információink szerint - Szekerest először az önkormányzati és területfejlesztési tárcával kínálta meg. Mivel a posztot jelenleg is betöltő Lamperth Mónika Szekeres egyik szövetségese, az elnökhelyettes nem fogadta el a felajánlást.

Lamperth Mónika és Szekeres Imre szövetsége évtizeddel ezelőttre nyúlik vissza. Gyurcsány taktikai érzékének hibáját az mutatja, hogy lebecsülte Szekerest, és feltételezte, hogy Lamperth Mónikát nem neki kell majd elintéznie, hanem elintézi helyette a párt szuperambíciózus elnökhelyettese. Szekeres viszont szereti fenntartani a talpig úriember látszatát, a csata elmaradt, ő a háttérbe húzódott, mint akinek az egész hatalom nem is fontos. Ezt a csatát ezzel ő nyerte meg, és Gyurcsány a könnyebb ellenállást volt kénytelen választani, hű fegyverhordozóját, Juhász Ferencet állította partvonalra.

Szekeres így megkaphatta a honvédelmi tárcát, amelynek eddigi vezetője, Juhász Ferenc vélhetően a pártvezetésben, Gyurcsány mellett kap hangsúlyos (elnökhelyettesi) szerepet.

Kiss Péter Gyurcsány miniszterelnökjelölti ellenfele volt Medgyessy bukása után, sőt a párthierarchiában hívők egyértelműnek tartották, hogy Medgyessyt csakis Kiss követheti. A leamortizálódott MSZP-vezetés által miniszterelnöknek kijelölt Kiss aztán úgy veszített, hogy alig kampányolt, mert azt hitte, a meccs le van játszva. Ezt mai napig nem bocsátotta meg a párttagságnak.

Meg tud erősödni?

Azért, hogy a pártban ne legyenek ellenfelei, Gyurcsány beveszi őket a kormányba, mondta el Kern Tamás, a Századvég politikai elemzője az Indexnek. Az nagyon valószínű, hogy Gyurcsány pártelnök lesz, a kérdés csak az, hogy a kormány által hozott népszerűtlen intézkedések mellett meg tud-e erősödni. "Az első két évben pedig komoly népszerűségvesztésre lehet számítani, és ha ezek nem kezdenek el gyümölcsözni, akkor nem lesz erős a párt élén, sőt akár leszámolás is következhet" - magyarázta a politológus.

Kern Tamás úgy látja, ügyes sakklépés a lehetséges riválisok beemelése a kormányba, mert ezzel ugyan a pártbeli ellenzéki csoportok megmaradhatnak, de nem lesz igazi vezetőjük, mert ők épp a kormányban fognak ülni és miniszterkedni és pártot szervezni együtt nem lenne egyszerű feladat. "Semlegesíti az embereket, a pártot szervező helyettese pedig a saját embere, Juhász Ferenc lehet."

A pártemberek kormányban tartása, illetve beemelése mögött még egy érv húzódhat meg: az első két év fájdalmas reformjai alatt ezek az emberek elhasználódnának, és egy ciklus közepén véghez vitt dinamizáláson nagyot dobna a lecserélésük.

Veszély is van benne

Ebben csak egy veszély van, figyelmeztet Kern Tamás. "Felállhatnak maguktól is, bedobhatják a törölközőt, és akkor az egy új kihívás lesz Gyurcsánynak." A politológus emlékeztetett rá, hogy a Bokros-csomag idején több miniszter is felmondott, igaz, ők nem voltak a kormány kulcsemberei.

Gyurcsány a párton kívül a kormányban is erősíti, centralizálja pozícióit. Jobbkeze, azaz a kancelláriaminiszter lesz a barátja és korábbi cégtársa, Szilvásy György. A kormánystruktúra átalakításával a miniszterek döntési kompetenciája jelentősen csökken, a fontosabb határozatok a kormányfő mellett-alatt működő különböző testületekben fognak megszületni.