Eleonóra
-1 °C
2 °C

Gyurcsány szerint Magyarország versenyképtelen

2004.11.10. 10:26
A politikusok hibájából Magyarország Európa egyik legversenyképtelenebb országa lett, ismerte el Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint a Medgyessy- és az Orbán-kormány a megengedhetőnél többet költött a felzárkóztatásra. Gyurcsány az iraki kivonulás legmegfelelőbb időpontját is keresi.
"Magyarország Európa egyik legversenyképtelenebb országa" - értett egyett Demján Sándor kijelentésével Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök az MTV Nap-Keltéjének nyilatkozva elismerte, hogy erről leginkább a politikusok tehetnek. "Magyarország 2000-től kezdve folyamatosan csúszik vissza Európa és a világ versenyképességi rangsorában" - mondta.

Ez a Medgyessy-kormány és a szocialisták felelőssége is, de utolsó két évében az Orbán-kormány is hozzájárult a visszaeséshez. Véleménye szerint az elmúlt négy évben a kormányok a közös forrásból a "megengedhetőbbnél" többet költöttek arra, hogy a kohéziót, az együtt haladást, a felzárkózást segítsék, de közben elfeledkeztek arról, hogy ha a versenyképességet nem támogatják, akkor előbb-utóbb nem lesz mit elosztani.

A magazinműsornak adott interjújában Gyurcsány az iraki kivonulás időpontjáról is beszélt. Véleménye szerint a jelenleg is érvényben lévő parlamenti határozat egyértelműen december 31-ig ad felhatalmazást az Irakban maradásra. "Meg kell találnunk a kivonulás megfelelő időpontját", mondta. Véleménye szerint Magyarországnak felelősséget kell vállalnia az Irakban zajló folyamatokért.

Igaz ugyan, mondta, hogy más országok is kivonulnak, de Magyarország az egyetlen, amelyik még a választások előtti kivonulásra készül, tette hozzá. A kormány javaslata értelmében a magyar alakulat mandátumát jövő év március 31-ig hosszabbítanák meg, így a zászlóalj még részt venne a január végére tervezett iraki választások biztosításában.