Lehel
17 °C
27 °C

Szabályosnak találták a Gyurcsány-fiú érettségijét

2008.07.21. 11:12
A miniszterelnök fiát a hivatalos vizsgaidő lejártakor állítólag egy különterembe vezették át, ahová egy felkészítő tanár jelenlétében dolgozhatott tovább a tételeken, áll többek között abban a szülői bejelentésben, amelyik szerint megkérdőjelezhető Montessori Alapítványi Iskola idei érettségi vizsgáinak eredménye. A kilenc érettségizőből hat elbukott, az Oktatási Hivatal szerint viszont nem történt semmi szabálytalanság.

Az Oktatási Hivatal nem talált olyan törvénysértést, amely indokolná a Montessori Alapítványi Iskola idei érettségi vizsgáinak megkérdőjelezését vagy megsemmisítését. Ezzel a megállapítással zárta a szervezet azt a vizsgálatot, amit három szülő bejelentése alapján indított, aki többek között azt állították: a vizsgán kivételeztek Gyurcsány Ferenc fiával.

Az Oktatási Hivatal meghallgatta a szülőket, a pedagógusokat, az intézmény vezetőjét és az érettségi vizsgabizottság elnökét is. A szervezet szerint a panaszos szülők a vizsgálat folyamatában részt vettek, a kutakodás irataiba betekinthettek. A Hivatal azt is leszögezte, hogy bár nem találták törvénysértőnek az érettségi lebonyolítását, az intézmény működésének ellenőrzése tovább folyik.

Az eset előzménye: a bejelentést tevő szülők szerint az érettségin egyedül Gyurcsány Ferenc fiának biztosítottak két tantárgyból is plusz egy órányi vizsgaidőt. A miniszterelnök fiát a hivatalos vizsgaidő lejártakor állítólag egy különterembe vezették át, ahová egy felkészítő tanár is elkísérte. Amikor az egyik diák benyitott az ajtón, azt látta, hogy a fiú a tanár jelenlétében szorgalmasan körmöl, miközben a padon mindenféle papírok voltak terítve.

A szülők szerint kilenc diák vett részt az írásbeli és a szóbeli érettségin, közülük heten korábban is osztálytársak voltak. Rögtön az írásbeli után aláírattak velük egy nyilatkozatot, hogy nem emelnek kifogást a vizsgával kapcsolatban. Amikor aztán kijavították az írásbeliket, közölték, hogy az hat diáknak nem sikerült.

Az iskola állítólag súlyos szakmai hibákat vétett az érettségi előtt is. Négy év alatt négy osztályfőnöke volt a gyerekeknek. Volt olyan tantárgy, amit egyetlen év alatt öten tanítottak. Ha éppen nem volt tanár - az egyik érettségi tantárgyból négy hónapig - nem volt helyettesítés, az órákat nem tartották meg. Sok tantárgyból pedig nem is voltak tankönyvek, állították a szülők.