Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Gyurcsány és Fodor nem állt egymás mellé

2008.09.11. 10:48
Szakpolitikai kérdéseket boncolgatott az MSZP és az SZDSZ tárgyalódelegációja, a szabad demokraták például most a szakértői kormány ügyét sem forszírozták olyan vehemensen. Jövő héten várhatóan újabb találkát ad egymásnak a két egykori koalíciós partner. Azt azonban Fodor Gábor világossá tette, hogy látja a Megegyezés erényeit, de összességében a program elfogadhatatlan az SZDSZ számára. A pártelnök szerint személyi kérdésekről nem esett szó, de álláspontja nem változott a miniszterelnökkel kapcsolatban.

Nyugodt hátterű elemző hangnemben zajlott a szocialisták és a szabad demokraták egyezkedő tárgyalása a miniszterelnök interpretációja szerint. És lesz újabb megbeszélés is, Gyurcsány Ferenc úgy vélte, arra a jövő héten keríthetnek sort.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

A miniszterelnök szerint a szocialisták nyitottak az együttműködés minden formájára, és hogy ez a forma majd mennyire lesz szoros, az attól függ, mire jut egymással a két párt szakpolitikai kérdésekben.

Mindenestre ma nem az általános politikai irányokról disputáltak, az SZDSZ például a kormányfő szerint nem vetette fel az eddig úton-útfélen forszírozott szakértői kormány témát.

Az együttműködés mélységét keresi

A szó konkrét szakpolitikai kérdések körül forgott: beszéltek például gazdaság- és oktatáspolitikáról, nyugdíjról, szociális rendszerről és tiszta közéletről. Ám bármennyire is nyugodt és elemző volt a találkozó légköre, a két pártelnök nem állt ki egymással karöltve sajtótájékoztatót tartani, előbb Gyurcsány mondta el a magáét, aztán jött egy emelettel lejjebb Fodor Gábor.

Fodor némileg ellentmondva Gyurcsánynak azt mondta, hogy miközben az SZDSZ világosan leszögezte az álláspontját, a szakértői kormányról is szó esett. Igaz, a szabad demokrata elnök szerint most nem az volt a szándék, hogy lecövekeljenek a korábbi álláspontoknál, hanem hogy az ország érdekében megtalálják a kiutat a jelenlegi válságból.

Fodor úgy ítélte meg, hogy többek között a foglalkoztatáspolitikát, a szociális kérdéseket végigbeszélték, de az oktatásnak és a demokratikus közéletnek csak a felszínét karcolták, s e két téma kibontásához mindenképp kell egy újabb találkozó. A liberális pártelnök azt is hangoztatta, hogy ezekről a nagy kérdésekről nem csupán a szocialistákkal akar beszélni, hanem más pártokkal is egyeztet majd.

Ami a miniszterelnök Megegyezés című programját illeti, arról Fodor annyit mondott, hogy látják ugyan az erényeit, de mivel nem néz érdemben szembe az állam szerepének túlterjeszkedésével, elfogadhatatlan a szabad demokraták számára.

Személyi kérdésről nem beszélt

Személyi kérdésekről a liberálisok pártelnöke szerint most nem bocsátkoztak vitába, de, a miniszterelnök személyét illető szabad demokrata álláspont nem változott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?