József, Bánk
-7 °C
0 °C

Mikor hallgassa meg a kormányfőt a Gyurcsány-bizottság?

2005.06.22. 17:17
A Fidesz július elején, a szocialisták viszont jövő szerdán szeretnék meghallgatni a a miniszterelnököt a Gyurcsány-vizsgálóbizottságban. A testület fideszes elnöke július 6-án, vagy 13-án találkozna a kormányfővel, a szocialista tagok viszont jövő szerdára hívták meghallgatásra Gyurcsány Ferencet. Az viszont biztosnak látszik, hogy a kancelláriaminisztert és Gyurcsány kabinetfőnökét jövő héten hallgatják meg.

Szijjártó Péter, a Gyurcsány-vizsgálóbizottság fideszes elnöke kormányfőnek eljuttatott levélében arra vár választ, hogy miért volt szükség az Altus Luxemburg nevű offshore cég megalakítására 1998-ban.

Miért volt Gyurcsány igazgatósági tag?

Miért volt ebben Gyurcsány Ferenc igazgatósági tag, a cég milyen tevékenységet, pénzügyi manővereket végzett, illetve miért volt szükség arra, hogy három magyar vállalatban tulajdont szerezzen. Szijjártó Péter szerint az offshore cég tranzakciói "alkalmasak lehetettek, alkalmasnak látszanak arra, hogy adófizetési kötelezettség megkerülését idézzék elő".

A képviselő a miniszterelnöktől levélben két időpontot, július 6-át és július 13-át ajánlotta fel a vizsgálóbizottsági meghallgatására. Tervei szerint a jövő heti ülésen a balatonőszödi üdülő és a Szalay utcai ingatlan tranzakciója kapcsán Szilvásy Györgyöt, a kormányfő kabinetfőnökét és Kiss Péter kancelláriaminisztert hallgatnák meg.

Szijjártó javaslatát a kormányoldal leszavazta

Csiha Judit, a testület szocialista alelnöke szerint az offshore cég tevékenységének vizsgálata túlterjeszkedne a bizottság mandátumán. Hozzátette, a testületben nem kapott többséget az a javaslat, hogy erről a cégről kérjenek be adatokat, mivel azt a kormányoldal leszavazta.

Csiha Judit elmondta: Szijjártó Péter erre a hétre nem hívott össze ülést, ezért a bizottság szocialista tagjai egyeztettek időpontokat Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, valamint Kiss Péterrel és Szilvásy Györggyel. A szocialisták két lehetőséget ajánlottak fel: eszerint a testület vagy jövő hét kedden hallgatná meg Kiss Pétert és Szilvásy Györgyöt, és szerdán Gyurcsány Ferenc kormányfőt, vagy mindhárom politikus szerdán járulna a testület elé. A miniszterelnök kérésükre szerda délutánra kiürítette naptárját.

Időhúzás?

Kifogásolta, hogy Szijjártó Péter rendszeresen kér levélben információkat Gyurcsány Ferenctől, ahelyett, hogy a meghallgatáson tenné majd fel kérdéseit. "A mi mandátumunk arra szól, hogy érdemben és folyamatosan dolgozzunk, és nem látom be, hogy miért kell folyamatosan az időt húzni akár úgy is, hogy nem tartunk ülést" - mondta a szocialista képviselő.