Klaudia
-3 °C
3 °C

Populista világtól tart Gyurcsány

2004.12.02. 10:32
A miniszterelnök szerint a népszavazási kérdések a nemzeti populizmus és a szociális demagógia felé tolják a hazai közéletet, amely eddig Közép-Kelet-Európában a modernitás szigete volt. Gyurcsány Ferenc a Napkeltében azt állította, hogy ha vasárnap a kettős állampolgárság ügyében azért kell nemet mondani, hogy az ország ne juthasson Jugoszlávia sorsára.

A határon túli magyarok kedvezményes honosításáról döntő népszavazással kapcsolatban a miniszterelnök egy csütörtök reggeli televíziós műsorban arra a kockázatra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon, más közép-kelet-európai államokhoz hasonlóan, nacionalista, populista világ lehet.

A modernitás szigete

Magyarország a térségben a "modernitás szigete" volt, és sosem csábult el a szociális, gazdasági populizmus irányába. Ez most megdőlni látszik - mondta Gyurcsány Ferenc a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában azzal kapcsolatban, mi történhet, ha a vasárnapi referendumon a kettős állampolgárságra leadott igen szavazatok lesznek többségben. Úgy fogalmazott: "én azt mondom, hogy nemet kell mondani, mert nem akarok Jugoszlávia sorsára jutni".

Hidat kell verni

A kormányfő úgy vélekedett, hogy a népszavazással összefüggésben a jobb- és baloldal egyaránt megosztott, a közvélemény-kutatások szerint minden negyedik ember nem támogatja a pártja által képviselt álláspontot. Gyurcsány beszélt arról, hogy a szavazást követően, ha alkotmányosan kívánnak eljárni, már nem lesz miről megegyezniük a pártoknak, ugyanis nem lehet majd korlátozni az állampolgárság automatikus megadását, és szabályozni annak tartalmát. Mint mondta: nem tudható, hogy a kettős állampolgárság megadása mekkora problémát jelent, Magyarországon egyébként is "sokfajta megosztottság közé kell hidat verni".

Tipikus képződmény

"Azokat kárhoztatom ilyen ügyekben, akik ezeket a kérdéseket felteszik. (...) Nem lehet halálbüntetés dolgában, adócsökkentés dolgában és egy sor ügyben a néphez fordulni felelősséggel, mert a vezetésnek nem ez a dolga, az egy populista politika lesz" - hangoztatta a kormányfő. Gyurcsány Ferenc véleménye szerint "a magyar konzervativizmus elveszíti teljesen modern jellegét, és helyébe egy olyan tipikusan közép-kelet-európai képződmény lép, amelyben "semmi sem drága, csak nemzeti ügy van és szociális demagógia". A másik oldalon pedig ezzel egy nyugatos, modern belpolitikai tömörülés áll majd szemben - közölte. Véleménye szerint nem a modern konzervativizmus és baloldal küzd egymással, hanem a "régi nyavalyája Magyarországnak, ez a haladás, vagy maradás".