Jusztina
3 °C
16 °C

Gyurcsány csapdát állított az SZDSZ-nek

2008.09.04. 07:31
Vagy előrehozott választás, vagy a miniszterelnök lemondásával megújított szabad demokrata szocialista együttműködés - Tölgyessy Péter szerint nincs más valós megoldás a jelenlegi politikai válságra. A Népszabadságnak nyilatkozó Tölgyessy szerint egyébként Gyurcsány Ferenc tárgyalási ajánlata inkább csapda, mintsem egy visszautasíthatatlan felkínálkozás.

Tölgyessy Péter szerint Gyurcsány Ferenc csapdát állított az SZDSZ-nek tárgyalási ajánlatával, amikor deklarálta, hogy előbb a programról akar egyeztetni, s a személyi kérdéseket másodlagosnak tekinti.

Tölgyessy ugyanis úgy ítéli meg, a tárgyalásokon az SZDSZ színvallásra kényszerülhet: milyen közkiadások megnyirbálásával, a nyugdíjasok, a közalkalmazottak, a családosok, a kiskeresetűek milyen további sanyargatásával akarja az adócsökkentés fedezetét megteremteni. Ez pedig, írja a Népszabadság, csak árthat a szabad demokratáknak, hiszen még a közgazdászok is lehetőleg homályban hagyják a kiadások megkurtításának konkrétumait.

A szokásos hazai közhellyel szemben, nyilatkozta Tölgyessy a Népszabadságnak, egy rendes demokráciában nem a program, hanem a kormányfő személye a lényeg, hiszen a miniszterelnök személye maga a program. A cselekvési tervek gyorsan változhatnak. Gyurcsány Ferenc például alig négy esztendő alatt aktuális hatalmi szükségleteinek megfelelően már nagyszámú programmal állt a közönség elé: volt már radikális reformer, most meg fontolva haladó vezető.

A szocialisták tárgyalási ajánlata, vélekedett Tögyessy, akkor lenne valóban visszautasíthatatlan, ha azt megelőzné a kormányfő bejelentése távozásáról. Szerinte már csak két valódi megoldás létezik: új miniszterelnök vezetése mellett a baloldali együttműködés valamilyen formában való helyreállítása, vagy az előre hozott választás.