Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Gyurcsány csapdát állított az SZDSZ-nek

2008.09.04. 07:31
Vagy előrehozott választás, vagy a miniszterelnök lemondásával megújított szabad demokrata szocialista együttműködés - Tölgyessy Péter szerint nincs más valós megoldás a jelenlegi politikai válságra. A Népszabadságnak nyilatkozó Tölgyessy szerint egyébként Gyurcsány Ferenc tárgyalási ajánlata inkább csapda, mintsem egy visszautasíthatatlan felkínálkozás.

Tölgyessy Péter szerint Gyurcsány Ferenc csapdát állított az SZDSZ-nek tárgyalási ajánlatával, amikor deklarálta, hogy előbb a programról akar egyeztetni, s a személyi kérdéseket másodlagosnak tekinti.

Tölgyessy ugyanis úgy ítéli meg, a tárgyalásokon az SZDSZ színvallásra kényszerülhet: milyen közkiadások megnyirbálásával, a nyugdíjasok, a közalkalmazottak, a családosok, a kiskeresetűek milyen további sanyargatásával akarja az adócsökkentés fedezetét megteremteni. Ez pedig, írja a Népszabadság, csak árthat a szabad demokratáknak, hiszen még a közgazdászok is lehetőleg homályban hagyják a kiadások megkurtításának konkrétumait.

A szokásos hazai közhellyel szemben, nyilatkozta Tölgyessy a Népszabadságnak, egy rendes demokráciában nem a program, hanem a kormányfő személye a lényeg, hiszen a miniszterelnök személye maga a program. A cselekvési tervek gyorsan változhatnak. Gyurcsány Ferenc például alig négy esztendő alatt aktuális hatalmi szükségleteinek megfelelően már nagyszámú programmal állt a közönség elé: volt már radikális reformer, most meg fontolva haladó vezető.

A szocialisták tárgyalási ajánlata, vélekedett Tögyessy, akkor lenne valóban visszautasíthatatlan, ha azt megelőzné a kormányfő bejelentése távozásáról. Szerinte már csak két valódi megoldás létezik: új miniszterelnök vezetése mellett a baloldali együttműködés valamilyen formában való helyreállítása, vagy az előre hozott választás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?