Ágnes
-1 °C
2 °C

Gyurcsány: Tyúkészre vall a tyúklépés

2005.05.09. 13:50
A magyar egészségügy megújulásáról beszélt Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásában. Négy területen az ígéretek szerint már hónapokon belül lesznek változások, de a száz lépés programján belül választási ciklusokon átívelő reformokat is el akarnak indítani.
"Nem hiszem,hogy Magyarországon van három olyan nagy lépés, amely megváltoztatja a világot, de ha van, akkor arra kérem a képviselőket, hogy szedjék ezeket össze" - mondta a kormányfő hétfőn a parlamentben a napirend előtti felszólalásában. Nem értett egyet az ellenzék kritikájával, miszerint ezek tyúklépések lennének. "Tyúkészre vall, ha valaki úgy gondolja, hogy ezek a megjegyzések alkalmasak a minősítésre" - mondta Gyurcsány, aki szerint észérvekkel kellene vitát folytatnia a kormányoldalnak és az ellenzéknek.

A múlt héten felvetett "borravalóadóról" most elmondta, hogy ezt a nyugdíj- és egészségbiztosítással kellene összekötni, mivel sok embert érint, hogy a borravalóból nem lesz nyugdíja.

A legfájdalmasabbak

A hétfőn ismertetett huszonegy pont két nagy területet érint. "Egyikkel sem szabad várni, ezek a legfájdalmasabbak" - mondta a kormányfő. Gyurcsány négy területen hónapokon belül eredményeket akar elérni:

1. Sürgősségi betegellátás Tizenöt percen belül a magyar lakások, utak kilencven százalékához érjen oda a mentő. (Ma ez az arány hetvenöt százalék.) Négy megyében új sürgősségi mentőállomásokat kell építeni, és a helikopteres riasztás rendszerét át kell alakítani.

2. Rákmegelőzés A rákos megbetegedések arányában nagy a különbség a Nyugat és Magyarország között. A kormányfő rákellenes programot hirdetett "nagyon konkrét célokkal". Mellrákszűrésben a nők 53 százaléka vesz részt, a következő évben ezt az arányt 65 százalékra kívánja emelni a kormány. A férfiaknál be kívánják vezetni a vastagbélrák- és a prosztatarák-szűrést. Közép-Magyarországon új onkológiai központot akarnak építeni.

3. Családi- és háziorvosi rendszer átalakítása A családi- és háziorvosok jelentős része nincs jól megfizetve és túlterheltek. De van olyan praxis, amiből nagyon jól meg lehet élni, más viszont forgalomképtelen. Az új egészségügyi rendszerben nagyobb szerepe kell, hogy legyen a háziorvosnak és a járóbeteg-ellátásnak.

4. Gyógyszerfogyasztás visszaszorítása Majdnem minden harmadik forintot a magyar lakosság gyógyszerre költ. A rendszernek nem érdeke, hogy a beteg az olcsóbb gyógyszert vásárolja.

Hosszú táv

A kormányfő nagy, választási ciklusokon átívelő egészségügyi reformokat is el kíván indítani. A társadalmi pozíció jelenleg meghatározza, hogy kit hogyan gyógyítanak. Biztosítani kell a szakszerűséget, az egyenlőséget az ingyenes betegellátásban.

Gyurcsány elmondta, félmillió olyan ember van, aki aktív, van munkája, és nem biztosítja magát. Nem lehet tudni jelenleg, hogy ki mennyit tesz bele a rendszerbe. Fontosnak nevezte az egyéni járulékfizetés nyilvántartásának szabályozását.

Az ellenzék propaganda és PR-offenzíváról beszélt, Gyurcsány félórás felszólalását követően. Csáky András MDF-es képviselő szerint a képviselőknek is kiosztott egészségügyi program "az országyűlés szellemiségéhez nem illik". A legkisebb parlamenti frakció arra szólította fel a kormányfőt, "saját minisztereit vegye rá, hogy tegyenek rendet tárcájuknál".

Ismerősen konganak a szavak

Varga Mihály, a Fidesz képviselője sérelmezte, hogy értesülése szerint Gyurcsány a hétvégén azt nyiltakozta, 1997 óta semmittevő kormányok működtek. Szerinte az Orbán-kormány megtette a magáét. "Mennyire hihetünk, mennyire vehetjük komolyan az ígéreteket?" - kérdezte Varga, aki a Medgyessy-kormány választási programjából vett idézetekkel támasztotta alá, hogy a kormányfő most említett tervei már három éve napirenden szerepeltek. "Ismerősen konganak a szavak, 2002-ben, 2004-ben ugyanezeket hallottuk" - mondta.

Varga hiányolta a Gyurcsány Ferencnek írt azon emaileket, amelyekben "János, Józsi bácsi, Mari néni" azt kérdezi, "mi az oka annak, hogy gyorsabban emelkednek az árak, mint az ő fizetésük", vagy hogy "miért nem lettek ingyenesek az ő szív- és érrendszeri gyógyszereik".

A kisebbik kormánypárt szerint az MSZP és az SZDSZ egészségügy-programja eltér egymástól, ennek ellenére Pető Iván azt mondta, hogy a kormány 100 lépés programja bírja az SZDSZ támogatását. Pető Iván ugyanakkor kijelentette: a "program kevés a problémák megoldásához".

Kiadta a feladatot

A minisztériumok vezetőinek a tavasz elején adta ki Gyurcsány Ferenc a feladatot: szedjék csokorba, hogy milyen reformokat lehet megkezdeni a jövő évi választásig. A miniszterelnök a tervről először az MSZP államfőjelölő-kongresszusán beszélt, a kormánytagok, az április végi gödi kormányülésen állapodtak meg abban, hogy milyen tartalommal töltik meg a száz lépés programját. A miniszterelnök alapelvként azt mondta: Magyarország nem lesz sikeres, ha államközpontú világot akar létrehozni".

Gyurcsány Ferenc a program első lépéseiről múlt hétfőn beszélt a parlamentben, ezek jórészt a foglalkoztatáspolitikával és a munkanélküli-ellátással kapcsolatos változtatások voltak. Az egészségügy mellett a családtámogatás, az önkormányzati finanszírozás, az oktatás és az adórendszer átalakítását tervezi a kormány.