Viola
-6 °C
0 °C

Lazábbra vennék Gyurcsány védelmét

2006.05.09. 08:31
Március végén jelentette be a kormányfő, hogy külföldi bűnözői csoportok politikai merényletekre készülnek az országban. Akkor megerősítették több politikus védelmét, Gyurcsány Ferenc családja is szigorú védelmet kapott, amit sajtóértesülések szerint hamarosan enyhíteni fognak.

Bár még hivatalosan nem jelentették be, hogy megszűnt volna az a terrorveszély, amelyről pont a választások előtt értesültek a magyar hatóságok a szlovák titkosszolgálatoktól, a Blikk tudni véli, hogy a kormányfő már nem tart igényt a védelmére rendelt páncélozott Audira és a rendőri kíséretre. Gyurcsány Ferenc szerint családját sem kell már testőrökkel óvni, írja a napilap keddi száma.

Szabó Ferenc vezérőrnagy, a Köztársasági Őrezred parancsnoka a lapnak megerősítette, hogy indítványozták a védelmi fokozat csökkentését, Lamperth Mónika napokon belül dönt a biztonsági intézkedések enyhítésén. A belügyminiszter ezzel összefüggésben Dávid Ibolya MDF-elnök védelmét is lazábbra veteti majd a közjogi méltóságok személyi védelméért felelős őrezreddel.

Ha ez megtörténik, akkor Gyurcsány a korábban használt Audi A8-assal közlekedhetne ismét, és nem lenne szüksége a védelmére adott, csaknem tízéves páncélozott biztonsági autóra. Emellett a testőrségének létszámát csökkentenék, csakúgy mint a feleségére, gyermekeire vigyázó biztonságiak számát. A kormányfő olaszországi pihenőjén sem kért már különösebb védelmet, derült ki Gyurcsány Ferenc legutóbbi blogbejegyzéséből.

Hivatalosan még nem szűnt meg a választások előtt bejelentett terrorveszély, aminek ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat vizsgálatot terrorcselekmény előkészítésének gyanúja miatt. Március végén maga Gyurcsány Ferenc jelentette be, hogy külföldi bűnözői csoportok a magyarországi politikai helyzet destabilizálása szándékával robbantásokra készülnek az országban. Az illetékes hatóságok azóta is tartják a hírzárlatot, így nem tudni további részleteket a robbantásos fenyegetésekről.