Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gyurcsányt zavarta, hogy Orbán kerülte a szemkontaktust

2006.04.06. 10:44
A szocialista párt fővárosi, nagyvárosi és kistelepüléseken élő szimpatizánsai szerint Gyurcsány Ferenc győzött a miniszterelnöki vitában, de azt a legtöbben hozzátették, hogy "túlzónak" találták erőszakosságát. A kormányfő is értékelt. A Fidesz-központban szintén elégedettek: az általános vélemény szerint Orbán Viktor jól hozta az előre eltervezett, a bizonytalanoknak szóló figurát.

A vita előtt az MSZP-ben és a Fideszben is tagadták, de aztán kiderült, hogy mindkét fél, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor is kőkemény taktikai felkészítés után ment vitázni.

A minisztererelnök reggel munkatársainak azt emelte ki a szerdai kormányfőjelölti vitából, hogy zavaró volt, hogy Orbán Viktor kerülte a tekintetét. Az Index az ország különböző pontjain élő szocialista szimpatizánsokat és párttagokat kérdezett, hogy ők milyennek látták Gyurcsányt.

Erőszakos, de hasznos

Az egyik nagyvárosi szocialista politikus szerint a kormányfő erőszakos stílusa politikailag hasznosnak bizonyult, és elérte célját. A párt egyik vezetőjének tetszett a "Feri", aki hozta személyiségét, de meglepődött Orbán haloványságán.

Megkérdezettünk szerint, ha valami hibát kell keresni Gyurcsány vitastílusán, akkor az az, hogy elsőre túlzottan erőszakosnak tűnt. Aztán másodjára is megnézve a vitát már az jött át, hogy "csípem az erős stílusát".

Két ütéssel több

Egy másik szocialista nyilatkozónk viszont azt emelte ki, hogy Gyurcsány "két ütéssel többet vitt be", mint ami neki még szimpatikus. A szerencsepénzes történetet "értelmetlennek és soknak" találta. Az sem ártott volna, ha a kormányfő "kétszer többet mosolyog". Viszont úgy vélekedett, hogy a miniszterelnök a saját bázisát megerősítette.

A londoni feltörekvők szerint x
Londoni feltörekvő piaci stratégiai elemzők szerint nem döntötte el egyik irányban sem a választások kimenetelét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Orbán Viktor Fidesz-elnök szerda esti televíziós vitája. A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemző részlege - a City egyik legnagyobb, az európai feltörekvő piacokról napi stratégiai elemzéseket kiadó háza - rövid csütörtöki kommentárjában azt írta: a vita nem volt döntő jellegű, és nem fog sokat mozdítani a közvéleményen sem.

A Goldman Sachs elemzői úgy látták, hogy Gyurcsány Ferenc volt az agresszívabb; a kormányfő statisztikákra támaszkodva támadta Orbán Viktor teljesítményét és ígéreteit, "több alkalommal emlékeztetve ellenfelét, hogy Ön nem a számok barátja". Orbán saját korábbi ígéreteit ismételte meg, egy új ígérettel, a minimálbér havi 100 ezer forintra emeléséről szólóval megtoldva. Gyurcsány dominánsabb volt, lehetséges azonban, hogy agresszív stílusa elidegenített néhány bizonytalan választót - áll a csütörtöki londoni elemzésben. (MTI)

Egy kisvárosi idősebb szocialista párttag az Indexnek azt mondta, hogy ő a vita második felében kicsit visszafogta volna magát, "egy megrogyott ellenfelet kevésbé kell püfölni". "Ez elegánsabb lett volna" - tette hozzá. Az összbenyomása pedig az volt, hogy mintha egy profi és egy amatőr csapott volna össze egymással.

Előre meghatározott szerepben

Orbán Viktor az egyik kereskedelmi csatorna reggeli műsorában értékelte saját teljesítményét. Visszafogottságát keresztény meggyőződésével magyarázta. A Fidesz-elnök és stábja még melegében, szerda este értékelte a vitán nyújtott teljesítményét. Az Index információi szerint annak ellenére, hogy a fideszes táborból számos negatív visszajelzés érkezett, Orbánék úgy ítélték meg, hogy a korábban elhatározott szereppel sikeresebb volt a bizonytalanok körében, mint ellenfele.

Az Index információi szerint Orbánt arra készítették fel, hogy a 2002-es miniszterelnöki vita szereposztásából nem az akkori saját magát, hanem Medgyessy Pétert személyesítse meg. A négy évvel korábbi választási vereség után ugyanis teret nyert az az elgondolás, hogy aki a vitában felülkerekedik, az alulmarad a szavazáson. A Fidesz vezetésében az egyértelmű Gyurcsány-fölényt mutató vita után azzal "vigasztalódtak", hogy Orbán előírás szerint teljesítette, amit kértek tőle.

Mindenki visszaigazoltat

Minkét oldal gyors telefonos tesztekkel elemeztette a választók körében a vitázó felek sikerét. Az MSZP-s vezetés nagy megelégedéssel vette tudomásul az általuk megrendelt közvéleménykutatás eredményeit. Az ezerfős mintán elvégzett vizsgálat kiterjedt a bizonytalanokra is. A hírek szerint a másik odal felmérése a kiszivárgott hírek szerint összességében nem hozott sikert az ellenzéki politikusnak, de a kitűzött célok végrehajtását állítólag visszaigazolta.