Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Habsburg Ottó: készüljünk az uniós csatlakozásra

2002.07.14. 20:27
Habsburg Ottó szerint Magyarországnak nagyon jó kilátásai vannak arra, hogy mielőbb az Európai Unió tagja lehessen. A Páneurópai Unió elnöke ezt vasárnap Balatonlellén, a Habsburg Ottó Baráti Kör összejövetelén mondta, amelynek meghívott előadójaként Magyarország európai uniós tagságának esélyeiről fejtette ki véleményét.
Habsburg Ottó a balatonlellei a többi között elmondta: a magyaroknak nincs okuk pesszimizmusra, nem kell attól tartani, hogy az unión belüli nagyobb országok "elgázolják" a kicsiket. Hozzátette: arra azonban fel kell készülni, s nemcsak a csatlakozó országoknak, hanem a jelenlegi tagországoknak is, hogy jelentős változást jelent az unió kibővítése.

Habsburg Ottó megítélése szerint az európai uniós országok együttműködésében a legfontosabb annak az elvnek az érvényesülése, hogy a döntéseket mindig a megfelelő, az érintettekhez legközelebbi szinten kell meghozni. Ezt tartom az egyik legdöntőbb kérdésnek - szögezte le a Páneurópai Unió elnöke.

Lesz szavuk a kisebb országoknak is

Az Európa Parlamentben szerzett húszéves tapasztalata alapján Habsburg Ottó nem tart attól, hogy az Európai Unió egészét érintő kérdésekbe nem lesz beleszólásuk a kisebb országoknak.

Ezzel kapcsolatosan azt mondta: a bizottságokban folyó munka e tekintetben meghatározó, ezért Magyarország számára is rendkívül fontos, hogy kik lesznek majd az ottani képviselők.

A nemzetközi szervezet elnöke amellett, hogy az uniós képviseletet megfelelő felkészültségű szakemberek lássák el, kiemelten fontosnak tartja azt is, hogy a magyar mezőgazdaság számára a lehető legjobb feltételeket teremtsék meg a csatlakozás idejére.

- A magyar mezőgazdaságban óriási lehetőségek vannak, fontos szerepe lehet a megújuló energiák termelésében - hangoztatta Habsburg Ottó.

Menetrend még idén

A csatlakozás idejéről szólva elmondta: Magyarország az első helyen áll a jelölt országok között. Hozzátette: ismeretei szerint még ez év végén, Dánia elnöksége alatt döntés születik a csatlakozás menetrendjéről, ekkor feltehetően az is eldől, hogy Magyarország mikortól lehet az Európai Unió tagja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!