Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Habsburg Ottó: készüljünk az uniós csatlakozásra

2002.07.14. 20:27
Habsburg Ottó szerint Magyarországnak nagyon jó kilátásai vannak arra, hogy mielőbb az Európai Unió tagja lehessen. A Páneurópai Unió elnöke ezt vasárnap Balatonlellén, a Habsburg Ottó Baráti Kör összejövetelén mondta, amelynek meghívott előadójaként Magyarország európai uniós tagságának esélyeiről fejtette ki véleményét.
Habsburg Ottó a balatonlellei a többi között elmondta: a magyaroknak nincs okuk pesszimizmusra, nem kell attól tartani, hogy az unión belüli nagyobb országok "elgázolják" a kicsiket. Hozzátette: arra azonban fel kell készülni, s nemcsak a csatlakozó országoknak, hanem a jelenlegi tagországoknak is, hogy jelentős változást jelent az unió kibővítése.

Habsburg Ottó megítélése szerint az európai uniós országok együttműködésében a legfontosabb annak az elvnek az érvényesülése, hogy a döntéseket mindig a megfelelő, az érintettekhez legközelebbi szinten kell meghozni. Ezt tartom az egyik legdöntőbb kérdésnek - szögezte le a Páneurópai Unió elnöke.

Lesz szavuk a kisebb országoknak is

Az Európa Parlamentben szerzett húszéves tapasztalata alapján Habsburg Ottó nem tart attól, hogy az Európai Unió egészét érintő kérdésekbe nem lesz beleszólásuk a kisebb országoknak.

Ezzel kapcsolatosan azt mondta: a bizottságokban folyó munka e tekintetben meghatározó, ezért Magyarország számára is rendkívül fontos, hogy kik lesznek majd az ottani képviselők.

A nemzetközi szervezet elnöke amellett, hogy az uniós képviseletet megfelelő felkészültségű szakemberek lássák el, kiemelten fontosnak tartja azt is, hogy a magyar mezőgazdaság számára a lehető legjobb feltételeket teremtsék meg a csatlakozás idejére.

- A magyar mezőgazdaságban óriási lehetőségek vannak, fontos szerepe lehet a megújuló energiák termelésében - hangoztatta Habsburg Ottó.

Menetrend még idén

A csatlakozás idejéről szólva elmondta: Magyarország az első helyen áll a jelölt országok között. Hozzátette: ismeretei szerint még ez év végén, Dánia elnöksége alatt döntés születik a csatlakozás menetrendjéről, ekkor feltehetően az is eldől, hogy Magyarország mikortól lehet az Európai Unió tagja.