Gerzson
-3 °C
2 °C

'Sérti az emberi jogokat a fajtalanságról szóló jogszabály'

2001.12.22. 14:25
Kapcsolódók (1)
A Habeas Corpus szerint diszkriminatív a btk. "természet elleni fajtalanságról" szóló szakasza, mely kimondja, hogy három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha egy 18 év feletti személy egy 14-18 közötti fiatallal létesít szexuális kapcsolatot.
A Habeas Corpus Munkacsoport nevű jogvédő szervezet nyílt levelet intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez, melyben arra hívják fel a figyelmet, hogy a Büntető törvénykönyvnek a természet elleni fajtalanságról szóló szakasza súlyosan sérti az alapvető emberi jogokat - erről a szervezet szombaton közleményben tájékoztatta az MTI-t. A dokumentum rámutat: a törvény három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő cselekménynek minősíti, ha egy 18 év feletti személy egy 14-18 közötti fiatallal létesít szexuális kapcsolatot.

A fiúk védettek, a lányok nem

A Habeas Corpus Munkacsoport szerint ez jogsértő, mert hátrányosan megkülönbözteti a homo- és biszexuális egyéneket, illetve a serdülő fiúkat védi a felnőtt férfiak általi szexuális visszaélésektől, miközben a lányokat nem. A közlemény kiemeli: a szervezet levelében rámutat, nem fogadható el ez a fajta jogi diszkrimináció, ezt a megkülönböztetést az Emberi Jogok Európai Egyezménye is tiltja. A levél hivatkozik arra is, hogy az Európai Parlament kinyilvánította: az Európai Unióba nem vesznek fel olyan országot, amely megsérti a szexuális kisebbségek jogait - olvasható a közleményben.

A Habeas Corpus Munkacsoport szerint mintegy két tucat meleg és biszexuális férfi került börtönbe a jogszabály miatt, melynek alkotmányellenességét az Alkotmánybíróság több mint nyolc éve vizsgálja.

A közlemény tudatja: a szervezet levelében helyteleníti, hogy miközben a serdülőkorú fiúkkal beleegyezéses szexuális kapcsolatot létesítő meleg és biszexuális férfiakat az ügyészségek "meglehetős eréllyel üldözik", a nők és lányok sérelmére elkövetett sokszorta súlyosabb, erőszakos bűncselekmények üldözése terén ugyanazok az ügyészségek kevésbé eltökéltek. A jogvédő szervezet levelében azt javasolja a Legfőbb Ügyésznek, kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a Büntető törvénykönyv e szakasza nemzetközi szerződésbe ütköző voltának kimondását.

A közlemény arról is tájékoztat, hogy a szervezet azt is javasolja a legfőbb ügyésznek: utasítsa az ország valamennyi ügyészét, hogy az ilyen, jelenleg folyó büntetőügyekben vádemelés helyett függesszék fel az eljárást, helyezzék szabadlábra az esetleg előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottakat, illetőleg tegyenek a bíróságoknak hasonló indítványokat.