Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Habsburg keresztelő a Mátyás templomban

2001.03.24. 17:48
Habsburg Ottó huszadik unokáját, Zsófia főhercegnőt szombaton délután keresztelték meg a budavári koronázó főtemplomban. Habsburg György főherceg és Eilika főhercegné első leánya idén januárban 12-én született, és ő második Habsburg, aki Magyarországon látta meg a napvilágot. Az alig két és fél hónapos főhercegnőnek csupán néhányszor görbült sírásra a szája, egyébként csendben tűrte a majd egyórás szertartást.
A budai Mátyás templomban, volt királyaink koronázó főtemplomában rendezték meg szolid külsőségek között a legfiatalabb Habsburg, az alig két és fél hónapos Zsófia főhercegnő keresztelőjét szombaton délután. Ugyanitt koronázták meg az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt, aki Zsófia dédapja.

Habsburg Ottó huszadik unokáját, Zsófia főhercegnőt szombaton délután keresztelték meg a budavári koronázó főtemplomban
Habsburg György főherceg és Eilika von Oldenburg hercegnő első gyermeke január 12-én született Magyarországon. Ezzel ő második a nagy múltú uralkodócsaládban, aki hazánkban látta meg a napvilágot. Habsburg György egyébként 1993 óta él Sóskuton és 1997-ben vette feleségül Eilika von Oldenburgot.

A keresztanya Sofia spanyol királyné

A kislány keresztanyja Sofia spanyol királyné, az Oldenburgok rokona lett; őt a keresztelő szertartáson Antonio Bellver spanyol nagykövet képviselte. A kislány keresztanyja még többek között Tatjana Oldenburg hercegnő, Monica Santangelo hercegnő és Zsófia szüleinek testvérei is.

Csendben viselte a hosszú szertartást

Az alig két és fél hónapos kislány csendben viselte a majd' egyórás szertartást. Csupán néhányszor fordult elő, hogy sírásra görbült a szája, ám ezen édesanyja ringatása majd végső megoldásként a cumisüveg pillanatok alatt segített. Zsófia a szertartáson azt a keresztelőruhát viselte, amelyet egy magyar asszony készített az ötvenes években Andrea főhercegnő, Habsburg Ottó első leányának keresztelőjére.

Hercegi sarjak

Zsófia főhercegnő
Csendben viselte a hosszú szertartást
A keresztelőn a Habsburg és más hercegi családok tagjai mellett Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Pintér Sándor belügyminiszter és a Budapesten akkreditált diplomáciai testületek tagjai vettek részt. Ezen kívül, a padsorok mellett sorfalat alkotva jelen volt az Ausztriából érkezett tiroli ezred ötven tagja is.

Kada Lajos érsek, volt madridi apostoli nuncius, a Habsburg család régi barátja mutatta be a szentmisét, és keresztelte meg Zsófia főhercegnőt. Ugyanő segédkezett annak idején Habsburg György keresztelőjén is. II. János Pál pápa áldását Karl-Josef Rauber érsek, magyarországi apostoli nuncius közvetítette.  • Vennék
  • Hírek