Lukács
1 °C
14 °C

Habsburg Ottó békésnek látja a kampányt

2002.03.02. 10:57
A Benes-dekrétumok ügye nem Magyarország vagy Németország nemzeti politikájának ügye, hanem olyan európai kérdés, amelyben az Európai Uniónak következetesen ki kell állnia alapelvei mellett - jelentette ki Habsburg Ottó, a Páneurópai Unió elnöke pénteken, Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján.
Habsburg Ottó szerint a Benes-dekrétumok és az Európai Unió alapelvei, szellemisége nem férnek össze egymással. Habsburg Ottó szerint a Benes-dekrétumok kérdése jogi alapkérdés, amelyet jogi úton is kell rendezni. A Páneurópai Unió elnöke, aki a Jövőért Közéleti Közhasznú Egyesület vasi rendezvénysorozatán vett részt, hangsúlyozta: Magyarország számára döntő fontosságú, hogy 2004-ben az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon.

Egységes fellépés

- Mostanáig mindig nagyon büszke lehettem honfitársaimra, mert az Európai Parlament vegyes bizottságaiban eddig soha nem vitték külföldre belpolitikai ellentéteiket, hanem egységesen léptek fel. Nagyon remélem, hogy ez továbbra is így marad, mert a jövő számára döntő fontosságú, hogy egységesen lépjünk fel - jelentette ki.

Habsburg Ottó nézete szerint az Európai Unió a hazai várakozások ellenére nem elsősorban gazdasági egység, hanem egy olyan nagy szerveződés, amelyez tartozni biztonságot és békét jelent, ez pedig a gazdasági fejlődés alapfeltétele is.

Kívülről nem durva

Kérdésekre válaszolva a Páneurópai Unió elnöke elmondta, kívülről nem látja annyira durvának a Magyarországon dúló választási harcot. Húsz évig voltam az Európai Parlament képviselője, s ha visszagondolok a választási kampányok harcaira, a magyarországi kampány kifejezetten békésnek tűnik - mondta Habsburg Ottó.