Árpád
-2 °C
4 °C

A kormány jóváhagyta a haderőreform terveit

2003.09.24. 19:33
Megszűntetnek több helyőrséget, kiképzőközpontot, szervezeti egységet, költöznek rakétások, helikopteresek. A kabinet a legújabb honvédelmi reformok elfogadásával tizenhárom évre előre meghatározta a honvédség költségvetési részesedését. 2006-tól tíz éven át a GDP 1,81 százalékát fordítják katonai kiadásokra.
A kormány jóváhagyta a Magyar Honvédséggel kapcsolatos reformelképzeléseket, köztük a tervezett szervezeti változtatásokat - közölte Juhász Ferenc a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón. A kabinet által elfogadott haderőstruktúra biztosítja, hogy "a magyar katona a világ bármely pontján, de mindenekelőtt itthon rövid idő alatt bevethető legyen, jól felszerelt legyen és képes legyen együttműködni a NATO-tagállamokkal és az Európai Unió haderejével" - mondta a honvédelmi miniszter.

Az utolsó sorkatona

A kormány döntött a Honvédelmi Minisztérium hosszú távú finanszírozásáról is: a honvédelmi költségvetés 2004-ben a nemzeti össztermék 1,71 százaléka, 2005-ben 1,76 százaléka, 2006-tól pedig tíz éven keresztül 1,81 százaléka lesz. A miniszter közölte, hogy a kormány döntése értelmében 2005 nyarán leszerelnek az utolsó sorkatonák. "Szeretnénk, ha ezt esetlegesen korábbra tudnánk hozni, de ehhez szervezési és egyéb feltételek szükségesek" - tette hozzá. Juhász Ferenc hangsúlyozta: céljuk, hogy a honvédség jól felszerelt, modern és finanszírozható legyen. Ennek érdekében megszabadulnak azoktól a többnyire működésképtelen technikai eszközöktől, amelyekre már nincsen szükségük. A működésképtelen eszközöket a miniszter saját hatáskörben vonhatja ki a hadrendből, a még forgalomképes járműveket pedig az ÁPV Rt. értékesíti majd.

Ingyenes épületek

Juhász Ferenc a haditechnikai fejlesztések között említette a Gripen-vadászrepülőgépek bérletét, a harcászati rádiók és a különböző járművek beszerzését is. Közölte, azt még nem tudják, hogy a megszüntetni tervezett szervezeteknél dolgozó katonák közül hányan kívánnak majd tovább szolgálni, de azzal számolnak, hogy a katonák fele nem hagyja el a honvédséget. Ismertetése szerint az önkormányzatok ingyenesen jutnak hozzá azokhoz az ingatlanokhoz, amelyekre nem lesz szüksége a honvédségnek. Juhász Ferenc elmondta, a "valós katonai képességek" kialakításához arra van szükség, hogy "bizonyos helyeken áldozatokat hozzanak". A miniszter kiemelte: ez néhány területen foglalkoztatáspolitikai problémákat okozhat. Ezek kezelésével az illetékes minisztériumok foglalkoznak majd. A honvédelmi miniszter közölte: a Magyar Honvédség jól felszerelten fogja garantálni az ország biztonságát; tekintélye növelése érdekében nemzetközi szerepvállalásokban fog részt venni.

35 ezren lesznek

A sajtótájékoztatón kiosztott tájékoztató szerint a szervezeti döntések értelmében megszűnik a pécsi tüzérdandár, Nagyorosziból Győrbe költözik a légvédelmi rakétaezred, és Szentkirályszabadjáról Szolnokra települ a harci helikopter ezred megmaradó része. 2005-ben felszámolják a szabadszállási kiképzőközpontot, valamint Nyíregyháza helyőrségét. 2006-ban megszűnik a szombathelyi kiképzőközpont is. A légierőnél 2004-ben, illetve 2009-ben befejezi szolgálatát a két MiG-29-es repülőszázad, 2009-ben pedig az L-39-es kiképző repülőgépeket is kivonják a hadrendből. A tájékoztató adataiból kiderül, hogy 2006-ban a Magyar Honvédség és a szaktárca együttes létszáma 35 ezer lesz. A tervek szerint 2013-ban a Magyar Honvédség létszáma 26500 lesz, a szaktárcánál, valamint háttérintézményeinél 3500-an fognak dolgozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?