Friderika
13 °C
29 °C

A kormány jóváhagyta a haderőreform terveit

2003.09.24. 19:33
Megszűntetnek több helyőrséget, kiképzőközpontot, szervezeti egységet, költöznek rakétások, helikopteresek. A kabinet a legújabb honvédelmi reformok elfogadásával tizenhárom évre előre meghatározta a honvédség költségvetési részesedését. 2006-tól tíz éven át a GDP 1,81 százalékát fordítják katonai kiadásokra.
A kormány jóváhagyta a Magyar Honvédséggel kapcsolatos reformelképzeléseket, köztük a tervezett szervezeti változtatásokat - közölte Juhász Ferenc a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón. A kabinet által elfogadott haderőstruktúra biztosítja, hogy "a magyar katona a világ bármely pontján, de mindenekelőtt itthon rövid idő alatt bevethető legyen, jól felszerelt legyen és képes legyen együttműködni a NATO-tagállamokkal és az Európai Unió haderejével" - mondta a honvédelmi miniszter.

Az utolsó sorkatona

A kormány döntött a Honvédelmi Minisztérium hosszú távú finanszírozásáról is: a honvédelmi költségvetés 2004-ben a nemzeti össztermék 1,71 százaléka, 2005-ben 1,76 százaléka, 2006-tól pedig tíz éven keresztül 1,81 százaléka lesz. A miniszter közölte, hogy a kormány döntése értelmében 2005 nyarán leszerelnek az utolsó sorkatonák. "Szeretnénk, ha ezt esetlegesen korábbra tudnánk hozni, de ehhez szervezési és egyéb feltételek szükségesek" - tette hozzá. Juhász Ferenc hangsúlyozta: céljuk, hogy a honvédség jól felszerelt, modern és finanszírozható legyen. Ennek érdekében megszabadulnak azoktól a többnyire működésképtelen technikai eszközöktől, amelyekre már nincsen szükségük. A működésképtelen eszközöket a miniszter saját hatáskörben vonhatja ki a hadrendből, a még forgalomképes járműveket pedig az ÁPV Rt. értékesíti majd.

Ingyenes épületek

Juhász Ferenc a haditechnikai fejlesztések között említette a Gripen-vadászrepülőgépek bérletét, a harcászati rádiók és a különböző járművek beszerzését is. Közölte, azt még nem tudják, hogy a megszüntetni tervezett szervezeteknél dolgozó katonák közül hányan kívánnak majd tovább szolgálni, de azzal számolnak, hogy a katonák fele nem hagyja el a honvédséget. Ismertetése szerint az önkormányzatok ingyenesen jutnak hozzá azokhoz az ingatlanokhoz, amelyekre nem lesz szüksége a honvédségnek. Juhász Ferenc elmondta, a "valós katonai képességek" kialakításához arra van szükség, hogy "bizonyos helyeken áldozatokat hozzanak". A miniszter kiemelte: ez néhány területen foglalkoztatáspolitikai problémákat okozhat. Ezek kezelésével az illetékes minisztériumok foglalkoznak majd. A honvédelmi miniszter közölte: a Magyar Honvédség jól felszerelten fogja garantálni az ország biztonságát; tekintélye növelése érdekében nemzetközi szerepvállalásokban fog részt venni.

35 ezren lesznek

A sajtótájékoztatón kiosztott tájékoztató szerint a szervezeti döntések értelmében megszűnik a pécsi tüzérdandár, Nagyorosziból Győrbe költözik a légvédelmi rakétaezred, és Szentkirályszabadjáról Szolnokra települ a harci helikopter ezred megmaradó része. 2005-ben felszámolják a szabadszállási kiképzőközpontot, valamint Nyíregyháza helyőrségét. 2006-ban megszűnik a szombathelyi kiképzőközpont is. A légierőnél 2004-ben, illetve 2009-ben befejezi szolgálatát a két MiG-29-es repülőszázad, 2009-ben pedig az L-39-es kiképző repülőgépeket is kivonják a hadrendből. A tájékoztató adataiból kiderül, hogy 2006-ban a Magyar Honvédség és a szaktárca együttes létszáma 35 ezer lesz. A tervek szerint 2013-ban a Magyar Honvédség létszáma 26500 lesz, a szaktárcánál, valamint háttérintézményeinél 3500-an fognak dolgozni.