Hajdu Istvánt jelölik az ORTT elnökének

2003.02.21. 17:06
Mádl Ferenc és Medgyessy Péter megállapodása szerint Hajdu Istvánt jelölik az ORTT elnökének. A Magyar Rádió volt elnökének jelölését a parlamenti képviselők felének kell támogatnia. A médiahatóság Körmendy-Ékes Judit december 31-i lemondása óta működésképtelen.
Hajdu István, a Magyar Rádió korábbi elnökének kinevezését javasolja az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) élére Mádl Ferenc és Medgyessy Péter. A köztársasági elnök és a kormányfő pénteki négyszemközti találkozóján állapodott meg a kérdésről.

Hamarosan felkérik

Hajdut az "elkövetkező napokban" kérik fel a jelölés elfogadására - tájékoztatta az MTI-t az államfő hivatala. A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény szerint a médiahatóság vezetőjét és tagjait az Országgyűlés - a képviselők több mint felének szavazatával - négy évre választja.

A testület tagjait a parlamenti frakciók jelölik, míg az elnök személyére az államfő és a miniszterelnök közösen tesz javaslatot. Az elnök és a tagok nem visszahívhatóak.

Hajdu elfogadná

Hajdu István hivatalos felkérése esetén elfogadja Mádl Ferenc köztársasági elnök és Medgyessy Péter miniszterelnök közös jelölését az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöki tisztségére. A Magyar Rádió Rt. korábbi elnöke kiemelte, hogy szakmailag nagy kihívást jelentene számára a feladat, s jelezte: véleménye szerint az ORTT rendkívül nehéz helyzetben van. Terveit illetően a részletekről korainak találta nyilatkozni, annyit azonban elmondott: az ORTT elnökeként a "tűzoltást", azaz az elmaradások, mulasztások felszámolását tartaná a legsürgetőbb feladatnak.

Másodsorban szólt arról, hogy az ORTT-nek hozzá kell járulnia a médiatörvény módosításához; összegezni kell mindazokat a tapasztalatokat, amelyek az 1996 óta eltelt időszakban összegyűltek, s már a testületen belül meg kellene kezdeni a kísérletet a konszenzus kialakítására. A szükséges módosítás területeit illetően Hajdu István az irányítás és a finanszírozás területét emelte ki.

További feladatnak nevezte egy vízió felvázolását a magyar médiarendszer továbbfejlődéséről, valamint egy, jelenleginél agilisabb piacszabályozás megvalósítását. Utóbbi elképzelés kapcsán utalt arra, hogy hamarosan újra ki kell írni a koncessziós pályázatot a "nagy kereskedelmi médiumokra", amelynek előkészítéséhez már most hozzá kell kezdeni.

2003-ban működésképtelen volt az ORTT

Körmendy-Ékes Judit december 1-jén, a Magyar Televízió A Hét című műsorában nyilatkozott arról, hogy lemond posztjáról. Az erről szóló levelet négy nappal később juttatta el az Országgyűlés elnökéhez, posztjáról 2002. december 31-i hatállyal mondott le. Távozásával a médiahatóság működésképtelenné vált, mivel létszáma a médiatörvényben megkövetelt ötfős minimum alá csökkent.  • Tippek
  • Hitelkártya