Bernadett
-2 °C
4 °C

Az MSZP kész megválasztani Hajdut az ORTT élére

2003.03.10. 13:27
A szocialista frakció legszívesebben pártdelegáltját, Ladvánszky Györgyöt látta volna a médiahatóság élén, hétfői döntésük eredményeként mégis Hajdu István lehet az ORTT elnöke. A miniszterelnök és az államfő közös jelöltjével szemben korábban a rádióelnöksége idején rendszeressé vált szerda reggeli Orbán-interjúkat hozták fel érvként.
Elfogadta Hajdu István jelölését az ORTT élére az MSZP parlamenti frakciója. Bár a szocialisták korábban saját pártdelegáltjukat, Ladvánszky Györgyöt javasolták a médiahatóság élére, hétfői frakcióülésükön támogatásukról biztosították Medgyessy Péter kormányfő és Mádl Ferenc köztársasági elnök közös jelöltjét. Ladvánszky jelölését az államfő kétszer is visszautasította.

Az Orbán-interjúk miatt haragudtak

Hajdu 1996-2000 között a Magyar Rádió elnöki tisztét is betöltötte. Jelölésére - Glatz Ferenc, Sára Sándor és Jankovics Marcell társaságában - Mádl Ferenc tett javaslatot, majd a miniszterelnökkel lefolytatott négyszemközti megbeszélés után már közösen terjesztették a parlament elé javaslatukat.

Hajdu megválasztásához az összes képviselő több mint felének szavazatára van szükség. Az MSZP elnöksége korábban többek között azt kifogásolta, hogy Hajdu idején váltak rendszeressé Orbán Viktor volt miniszterelnök szerda reggeli rádióinterjúi.