Hajdu István a Törzsasztalban

2003.03.30. 18:29
Hajdu István, az ORTT új elnöke lesz a Törzsasztal következő vendége. A médihatóság nemrég megválasztott vezetője hétfőn 11 órától válaszol a kérdésekre. Kérdezzen Ön is!
Hosszas egyezkedések után lett a médiahatóság új elnöke Hajdu István. A rendszerváltás előtti utolsó rádióelnök Mádl Ferenc egyik jelöltje volt a tisztségre. A szocialisták sokáig Ladvánszky Györgyöt az ORTT MSZP-s delegáltját próbálták az elnöki székbe beleültetni, Mádl Ferenc köztársasági elnök azonban ellenállt és kihasználva, hogy a kormányfővel közös jelöltet kell állítaniuk, átadta saját listáját Medgyessy Péternek, amin Hajdu neve is szerepelt.

Az ORTT új elnöke korábban két alkalommal is irányította több évig a Magyar Rádiót, 1988-90 illetve 1996 és 2000 között. Azt nem tudni, hogy az MSZMP egykori budapesti funkcionáriusa miért volt tetszetősebb jelölt Mádlnak, mint a médihatóságban sok éve munkálkodó Ladvánszky, azt azért nagyjából igen, hogy a kormánypártok, miért húzodoztak elnökké választásánál. Például Hajdu irányította a rádiót, amikor műsorba iktatták a szerdánkénti miniszterelnöki interjúkat Orbán Viktor akkori kormányfővel, és az ellenzék sokszor hangoztatott aggályai ellenére nem lépett fel ez ellen. A szocialisták úgy tűnik, végül megbocsátották Hajdu Istvánnak ezt a "botlását", a parlamenti szavazáson csak a kisebbik koalíciós párt utasította el az aspiráns személyét.

Hajdu István bizottsági meghallgatásán legfontosabb teendőjének az előző ORTT-elnök távozásával felhalmozódott ügyhátralék ledolgozását nevezte, és a sokáig befutónak tűnő Ladvánszky Györgygyel ellentétben nem kíván változtatni a korhatárt jelző sárga karikák rendszerén. Álláspontja szerint a kereskedelmi médiumokat nem a szankciók eszközeivel, hanem a piaci feltételek változtatásával lehet befolyásolni.

Kérdezzen Ön is!

Hajdu István hivatalos életrajza
Az ORTT elnöke Villamosmérnök. 1945-ben született. 1969-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. Az egyetemen tanársegéd, tudományos munkatárs, majd pedig tudományos osztályvezetőként dolgozott. Több éven keresztül különböző tudományszervezői beosztásban tevékenykedett. 1988-1990, majd 1996-2000. között a Magyar Rádió Rt. Elnöke, 2003. márciusáig tudományos kutató és a Műegyetemi Kiadó igazgatója volt. 2003. március 10-től a Parlament által megválasztott Országos Rádió és Televízió Testület Elnökének pozícióját tölti be.


  • Hírek
  • Bankszámla