Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

A fővárosi hajléktalanok keresnek a legjobban

2006.05.16. 14:23
A fővárosban a megkérdezett hajléktalanok több mint felének van valamilyen keresete, Debrecenben, Pécsen és Székesfehérváron negyven százalékuknak - derül ki a Február 3 munkacsoport felméréséből. A megkérdezett 6700 hajléktalan majdnem fele személyi okok miatt került utcára. A budapesti fedél nélküliek 3 százaléka diplomás.

A fővárosban a megkérdezett hajléktalanok több mint fele válaszolta azt, hogy munkából származó jövedelemmel rendelkezik - ismertette egy felmérés adatait Gurály Zoltán, a Február3 munkacsoport tagja. Ez az arány Budapesten kívül még Debrecenben, Pécsen és Székesfehérváron tekinthető viszonylagosan kedvezőnek; ezekben a városokban is meghaladja a negyven százalékot azon hajléktalanok száma, akik munkavégzésükért valamilyen mértékben pénzhez jutnak.

Nagyvárosi hajléktalanság

A fővároson kívül három városban, Pécsen, Nagykanizsán és Szegeden nem éri el a tíz százalékot azoknak a fedél nélkül élőknek a száma, akik úgy nyilatkoznak, hogy semmilyen jövedelmük sincsen - derült ki a Nagyvárosi hajléktalanság Magyarországon című felmérésből, amelyet tíz városban készített a Február 3 munkacsoport.

Ez az arány Budapesten kívül még Debrecenben, Pécsen és Székesfehérváron tekinthető viszonylagosan kedvezőnek. Ezekben a városokban is meghaladja a negyven százalékot azon hajléktalanok száma, akik munkavégzésükért valamilyen mértékben pénzhez jutnak.

A fővárosban a megkérdezett hajléktalanok több mint fele válaszolta azt, hogy munkából származó jövedelemmel rendelkezik - ismertette a a felmérés adatait Gurály Zoltán, a Február3 munkacsoport tagja.

A kérdőíves adatfelvételt Budapesten, Miskolcon, Debrecenben, Győrött, Pécsett, Székesfehérvárott, Szegeden, Kecskeméten, Nagykanizsán és Zalaegerszegen végezték.

Személyi okok

A kérdések az iskolai végzettségre, a jövedelmi helyzetre, a naponta elköltött pénzre, a munkaképességre és a hajléktalanná válás okaira irányultak - mondta el Gurály Zoltán, a Február 3 munkacsoport tagja.

A megkérdezett 6700 hajléktalan majdnem fele személyi ok miatt került utcára. A "gazdasági okot" legtöbben Nagykanizsán (40 százalék) jelölték meg válaszként, legkevesebben pedig (20 százalék) Pécsett.

Az iskolai végzettségre irányuló kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy Szegeden a legalacsonyabb az iskolázottság. A válaszadók 29 százaléka nyolc általánosnál kevesebbet végzett. Ennél a kérdéskörnél Debrecen a "második helyezett" (15 százalék), míg Kecskeméten is közel 14 százalék azok aránya, akik nem fejezték be az általános iskolát.

Diplomás fedél nélküliek

A diplomások aránya Budapesten a legnagyobb, a megkérdezettek 3 százalékának van felsőfokú végzettsége, míg a legalacsonyabb Szegeden, ahol az egy százalékot sem éri el azok aránya, akik diplomával rendelkeznek.

Arra a kérdésre, hogy mióta hajléktalanok, Szegeden és Budapesten a megkérdezettek valamivel több mint negyede válaszolta azt, hogy több mint tíz éve, míg Zalaegerszegen 5 százalékuk. Kecskeméten és Zalaegerszegen a megkérdezettek 27 százaléka válaszolta azt, hogy egy évnél nem régebben vált hajléktalanná.

A megkérdezett pécsi hajléktalanok 70 százaléka magányosan él, Miskolcon ez az arány a legkevesebb, 43 százalék. Gurály Zoltán felhívta a figyelmet, hogy eddig vidéki nagyvárosokban nem készült ilyen vagy hasonló felmérés. Hozzátette: az anyag teljes és pontos értékelését a közeljövőben végzik el.

Vádemelést javasolnak a hajléktalanra bontott pince ügyében

Vádemelést javasol a rendőrség abban az ügyben, amelyben egy épület bontása során egy hajléktalanra ráomlott a pince, és ő a helyszínen meghalt. A baleset tavaly szeptember 12-én a főváros XI. kerületében, az Örsöddűlő út egyik bontásra kijelölt épületében történt.

A 25 éves bontási vezetőnek és egy 33 éves markológép-vezető a munka megkezdése előtt lementek a pincébe, de nem feltételezték, hogy a derékig érő szemétben és a patkányok között bárki is lehet, ráadásul a kiáltásukra sem kaptak választ. A vezető ekkor egy telefont kapott, a markológép vezetője pedig engedélye nélkül hozzákezdett a dózeroláshoz. Később vették észre a törmelékek között az emberi lábat. A balesetben egy 61 éves hajléktalan halt meg.

A markológép vezetőjével szemben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt javasol vádemelést a rendőrség, a bontási vezetővel szemben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.  • Vennék
  • Bankszámla