Bernadett
-2 °C
4 °C

Mínusz tizenöt alatt a hajléktalanok feladják

2005.01.28. 12:17
A Menhely Alapítvány telefonszámán lehet bejelenteni, ha valaki ellátásra szoruló hajléktalant lát az utcán. A hétvégén éjszakánként akár mínusz húsz fok is várható, az utcán a jó túlélési technikájú hajléktalanok sem bírják a mínusz tizenöt fok alatti hideget.
Évente háromszáz-háromszázötven ember szenved fagyhalált Magyarországon, tíz-tizenöt százalékuk azért hal meg, mert hajléktalan. Arról azonban nincsenek statisztikai adatok, hogy az utcán töltött tél miatt hányan veszítik életüket a később jelentkező szövődmények miatt, nyilatkozta az Indexnek Vecsei Miklós miniszteri biztos.

Adatok a hajléktalanságról
Ki számít hajléktalannak? Akinek nincs bejelentett, állandó lakóhelye (kivéve a hajléktalanszállót) és akik "életvitelszerűen" közterületen vagy lakás céljára nem megfelelő helyiségben laknak. A harminc-negyvenezer magyarországi hajléktalanból húszezer Budapesten él.

Hajléktalanellátás vidéken. A vidéki nagyvárosokban a hajléktalanok számához képest Kaposváron van a legtöbb, Pécsen a legkevesebb éjjeli menedékhely. Az összes férőhelyet tekintve a legjobban Miskolc, a legrosszabbul Pécs áll.

Mi a barangolókártya? A kiépített diszpécserhálózat ingyenes hívására feljogosító telefonkártyákat osztottak szét a Hajléktalanokért Közalapítvány finanszírozásával. A barangolókártyával nemcsak a rendőrök vagy a polgárőrök, hanem a lakók is közvetlenül hívhatják a diszpécserszolgálatot.
(Forrás: Magyarország.hu)

Mínusz tizenöt fok az a határ, amikor az egyébként jó "túlélési technikájú" hajléktalanok is feladják, és inkább valamelyik éjszakai melegedőn húzzák meg magukat. A miniszteri biztos szerint azért senki sem fagyhat meg, mert nincs elég férőhely. A nappali melegedőket éjjelre is nyitva tartják, napokon belül fogadhatja a hajléktalanokat a Nyugati Pályaudvar melletti melegedő, és egészségügyi centrumokban, úgynevezett lábadozókban is elhelyezhetik a rászorulókat.

Ebben az évben is több száz embert tudnak elhelyezni a VIII. kerületi fűtött utcában, egy hatszáz négyzetméteres, húszmillió forintért felújított egykori szerelőcsarnokban. A falakon belül nincs házirend, viszont ingyen lehet használni a fürdőt, a konyhát, és például a hajvágásért sem kell fizetni.

A Menhely Alapítvány 24 órás diszpécserszolgálatának számán (1/338-4186) lehet bejelenteni, ha valaki a nagy hidegben hajléktalant lát feküdni az utcán.