Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Kolompár Orbán az OCÖ új elnöke

2003.06.25. 19:23
Leváltotta az Országos Cigány Önkormányzat rendkívüli közgyűlése Horváth Aladárt a testület eddigi vezetőjét és Kolompár Orbánt választotta elnökké. A testület ülését Horváth Aladár ugyan törvénytelennek tartja, ám még a döntés előtt jelezte, hogy az ott születő határozatot iránymutatónak tartja és leköszön, ha megingott iránta a bizalom.
Egyhangú szavazások

Kattintson!
Kolompár Orbán és Dógi János
Nézze meg képeinket, kattintson!
Az Országos Cigány Önkormányzat szerdai rendkívüli közgyűlésén az 53 fős testület kétharmada vonta meg a bizalmat az önkormányzat eddigi elnökétől, Horváth Aladártól. A Kolompár Orbán vezette Magyarországi Cigányok Szervezeteinek Fóruma, és a Kövesi Vilmos nevével fémjelzett Cigány Szervezetek Országos Szövetsége képviselői egyhangúlag döntöttek Horváth Aladár menesztéséről. Az új elnök Kövesi Vilmos javaslatára Kolompár Orbán lett, akit ugyancsak ellenszavazat nélkül egy tartózkodás mellett választott meg a jelenlévő 36 képviselő.

Ellentétek

Teleki kiállt Horváth mellett
Teleki László roma ügyekért felelős politikai államtitkár szakmai szempontból nem tartja jónak az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szerdai rendkívüli közgyűlésén született döntést, amely megvonta a bizalmat Horváth Aladár elnöktől. "Esélyt sem adtak Horváth Aladárnak, az OCÖ elnökének arra, hogy bizonyítsa: tud-e dolgozni vagy sem" - mondta az államtitkár az MTI-nek. Teleki László szerint három hónap alatt hozott döntéseket - mint amennyi Horváth Aladár rendelkezésére állt - nem lehet kellően áttekinteni.

Mint emlékezetes az OCÖ három frakciója között az elmúlt hónapokban különböző felállásokban köttettek szövetségek, és az előző közgyűlésen még csak Kövesiék nyújtottak be bizalmatlansági indítványt Horváth Aladár ellen. Az elmúlt hetekben azonban az eddigi elnök és az ügyvezető elnöki posztot birtokló Kolompár Orbán között is ellentét alakult ki. Horváth kedden az Indexnek nyilatkozva azt állította: az MCSZ vezetői antiszemita kijelentésekkel illették.

A szerdai közgyűlésen elfogadott közlemény Horváthot nem csak megosztó személyiségként értékeli, hanem azt állítja, hogy az ex-elnök valótlan állításokat jelentetett meg a sajtóban: "különösen érthetetlen, hogy a hatalom megtartása érdekében, még a II. világháború oly sokat szenvedett zsidóságot és cigányságot is szembekívánja állítani". Kolompár azt mondta: Horváthnak szükség van az önkormányzatban, ahol jogvédő tevékenységére továbbra is számítanak, és a Roma Parlament képviselői is helyet kapnak majd az OCÖ csúcsvezetésében. A rendkívüli közgyűlés végére megérkezett Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, fideszes parlamenti képviselő is.

Kattintson!
Nézze meg képeinket, kattintson!
Horváth Aladár, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke ugyan törvénytelennek tartja a szervezet ügyvezető elnöke által szerdára összehívott közgyűlést, de "iránymutatónak" tekinti az ott születő döntést, s ha elveszti a bizalmat, akkor lemond - közölte még a közgyűlés előtt tartott sajtótájékoztatóján. "Jogszerűtlen az a közgyűlés, amit Kolompár Orbán, az OCÖ ügyvezető elnöke hívott össze szerdára, és az elmozdításomra irányul" - mondta Horváth Aladár szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett: az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata úgy rendelkezik, hogy a képviselők egynegyede kezdeményezheti a közgyűlés összehívását, de azt az elnök köteles összehívni nyolc nap elteltével. "A mai napon történő szavazás vagy döntés eredményét iránymutatónak tekintem és amennyiben az általam összehívott jövő pénteki közgyűlésen a képviselők többsége úgy gondolja, hogy nem szavaz további bizalmat, elfogadom a döntést és átadom az elnöki posztot" - közölte az elnök.

Horváth Aladár szerint több önkormányzati képviselő "nem képes elfogadni", hogy a jelenlegi vezetés által irányított önkormányzat szakmai alapon működjön, s "a Lungo Drom által korábban járt utat kívánják folytatni".

Ötvenmilliós hiány az OCÖ-nél
Ötvenmillió forint hiányt tárt fel a pénzügyi vizsgálat az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) tavalyi és idei első negyedéves gazdálkodásában, az összeg fele személyi felelősséghez köthető, ami büntetőeljárást is vonhat maga után - hangzott el a vizsgálati jelentést ismertető budapesti sajtótájékoztatón szerdán. "Huszonötmillió forint hiány a nem könyvelt tételekből állt össze, ezért a vizsgált időszakban készített pénzügyi mérleg nem valódi, és a hiányzó pénz nevesített személyekhez köthető" - közölte Rózsahegyi György, az OCÖ pénzügyi szakértője. Rózsahegyi György az érintetteket nem kívánta megnevezni.

A másik huszonötmillió forint a rossz gazdálkodásból adódott, és az önkormányzat veszteségeként jelentkezett - tette hozzá. A pénzügyi szakértő közölte: az OCÖ gazdálkodásának első hét évet is meg kell vizsgálni, mert az akkori kiadások sem lettek elkönyvelve. Az OCÖ-székház felújítása alkalmat adhatott arra, hogy iratok tűnjenek el, de a gazdálkodás átvilágítását ez nem befolyásolja - mondta. A pénzügyi szakértő sérelmezte, hogy az Országos Cigány Önkormányzat gazdálkodását az APEH és az Állami Számvevőszék is vizsgálta, de a gazdálkodás hibáit tudomásul vették. Horváth Aladár, az önkormányzat elnöke elmondta: a jelentést átadta Kiss Péter kancelláriaminiszternek, és arra kérte, hogy azt küldje meg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak.