Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Horváth Aladár miniszterelnöki tanácsadó a Törzsasztalban

2002.06.25. 16:13
Horváth Aladár, a legismertebb roma jogvédő lesz szerdán 11 órától az Index Törzsasztalának vendége. A Roma Polgárjogi alapítvány vezetőjét néhány hete kérte fel cigányügyi tanácsadójának Medgyessy Péter miniszterelnök.
Horváth országos ismertségre az első szabadon választott Országgyűlés SZDSZ-es tagjaként tett szert, de jogvédő munkáját már 198-ban elkezdte: akkor Miskolc külvárosába akartak gettót építeni a cigányoknak, amit hónapokig tartó akciózása akadályozott meg.

Horváth Aladár tanárképző főiskolát végzett, ám tanárként alig néhány hónapot dolgozott. Először a Prhalipe Cigány Szövetséget hozza létre '89-ben, majd egy évvel később a Magyarországi Roma Parlament alapítója. Ez a szervezet a rendszerváltás után nem sokkal, rövid ideig sikerült egy szervezetbe tudta integrálni a hazai roma szervezeteket. A Roma Parlamentben néhány hónap erejéig megfordult Farkas Flórián Lungo Dromja, Horváth Aladár pedig 1995-ben szállt ki, azután, hogy az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzatba csak Farkas Flórián emberei kerültek be.

Előtte, még 1994-ben függetlenként próbált parlamenti mandátumot szerezni, de egyéni jelöltként nem ért el értékelhető eredményt.

A választási kudarcsorozat után önállósítja magát és létrehozza a Roma Polgárjogi Alapítványt, amely a legharcosabban képviseli azóta is a rászoruló, elesett romákat. Kilakoltatásokat akadályoztak meg az elmúlt majd egy évtizedben, illetve számos precedens értékű pert nyertek, például személyiségi jogi ügyekben, de sikerült kártérítésre kötelezni önkormányzatokat is, amiért külön ballagtatták a cigány és a nem cigány tanulókat az iskolában. Horváth alapítvány vezetői posztja mellé begyűjti még a Gandhi Közalapítvány kuratórium elnöki tisztét, melyet azóta is betölt.

Horváth 1998-ban nem is próbált mandátumhoz jutni, a legutóbbi választások előtt azonban sokáig úgy tűnt: befutó helye lesz a szocialisták országos listáján. Az MSZP végül a jóval mérsékeltebb Teleki Lászlót, az Országos Cigány Önkormányzat alelnökét juttatta mandátumhoz, hiába tett a kampány során Horváth hitet a baloldal mellett, s készített színes plakátot "Mi Medgyessyre szavazunk" felirattal. A nemrégen a miniszterelnök tanácsadójává avanzsáló roma politikus 1964-ben született Miskolcon, nős négy gyermek édesapja, legidősebb gyermeke 16 esztendős, a legfiatalabb pedig 16 hónapos.