Gusztáv
3 °C
7 °C

Horváth Aladár miniszterelnöki tanácsadó a Törzsasztalban

2002.06.25. 16:13
Horváth Aladár, a legismertebb roma jogvédő lesz szerdán 11 órától az Index Törzsasztalának vendége. A Roma Polgárjogi alapítvány vezetőjét néhány hete kérte fel cigányügyi tanácsadójának Medgyessy Péter miniszterelnök.
Horváth országos ismertségre az első szabadon választott Országgyűlés SZDSZ-es tagjaként tett szert, de jogvédő munkáját már 198-ban elkezdte: akkor Miskolc külvárosába akartak gettót építeni a cigányoknak, amit hónapokig tartó akciózása akadályozott meg.

Horváth Aladár tanárképző főiskolát végzett, ám tanárként alig néhány hónapot dolgozott. Először a Prhalipe Cigány Szövetséget hozza létre '89-ben, majd egy évvel később a Magyarországi Roma Parlament alapítója. Ez a szervezet a rendszerváltás után nem sokkal, rövid ideig sikerült egy szervezetbe tudta integrálni a hazai roma szervezeteket. A Roma Parlamentben néhány hónap erejéig megfordult Farkas Flórián Lungo Dromja, Horváth Aladár pedig 1995-ben szállt ki, azután, hogy az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzatba csak Farkas Flórián emberei kerültek be.

Előtte, még 1994-ben függetlenként próbált parlamenti mandátumot szerezni, de egyéni jelöltként nem ért el értékelhető eredményt.

A választási kudarcsorozat után önállósítja magát és létrehozza a Roma Polgárjogi Alapítványt, amely a legharcosabban képviseli azóta is a rászoruló, elesett romákat. Kilakoltatásokat akadályoztak meg az elmúlt majd egy évtizedben, illetve számos precedens értékű pert nyertek, például személyiségi jogi ügyekben, de sikerült kártérítésre kötelezni önkormányzatokat is, amiért külön ballagtatták a cigány és a nem cigány tanulókat az iskolában. Horváth alapítvány vezetői posztja mellé begyűjti még a Gandhi Közalapítvány kuratórium elnöki tisztét, melyet azóta is betölt.

Horváth 1998-ban nem is próbált mandátumhoz jutni, a legutóbbi választások előtt azonban sokáig úgy tűnt: befutó helye lesz a szocialisták országos listáján. Az MSZP végül a jóval mérsékeltebb Teleki Lászlót, az Országos Cigány Önkormányzat alelnökét juttatta mandátumhoz, hiába tett a kampány során Horváth hitet a baloldal mellett, s készített színes plakátot "Mi Medgyessyre szavazunk" felirattal. A nemrégen a miniszterelnök tanácsadójává avanzsáló roma politikus 1964-ben született Miskolcon, nős négy gyermek édesapja, legidősebb gyermeke 16 esztendős, a legfiatalabb pedig 16 hónapos.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!