Jusztina
1 °C
16 °C

Drágul a halál

2000.11.30. 21:48
Januártól mintegy kilenc százalékkal lesznek drágábbak a budapesti temetők úgynevezett közszolgálati díjai -döntött a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön. Ennek alapján a hagyományos temetés díja extrák nélkül 230 ezer forint is lehet a fővárosban, míg a jóval olcsóbb, és ezért sokkal ,,népszerűbb" hamvasztásért akár 114 ezer forintot is elkérhetnek. A közgyűlés ezen kívül megszavazta a tűzoltók három éve esedékes pótlékainak megelőlegezett kifizetését is, bár továbbra is a belügyi tárcát tartják illetékesnek az ügyben.
Kegyeleti díjak 2001-ben
A következő adatok a Budapesti Temetkezési Rt. jövő évi szolgáltatásaira vonatkoznak.

Sírhelydíjak: Farkasréten rátemethető sírhelyek 25 éves használati időre: egyszemélyes 72 ezer Ft, kétszemélyes 144 ezer Ft, gyermek-17 ezer Ft. Kiemelt kategóriájú: 187 ezer Ft. Kriptahely 100 éves használati időre: 332 ezer- 144 ezer Ft.

Közszolgálati díjak a hagyományos földbetemetésnél: Farkasréten -elhunyt hűtése 720 Ft, ravatalozás 29300 Ft, sírásás19800 Ft, temető fenntartási hozzájárulás 13 ezer Ft, temetési ügyintézés 9630 Ft. Összesen: kb. 232-188 ezer Ft. Hamvasztásos temetésnél: Farkasréten: kellékek (urna, urnaszemfedő, fejfa, kolumbárium, fülke, zárólap, vésés) 26670 Ft, elhamvasztás 14370 Ft Összesen: kb.114-103 ezer Ft között

A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön a várost vezető SZDSZ-MSZP koalíció támogatásával elfogadta, hogy januártól átlagosan közel kilenc százalékkal dráguljanak a temetkezési közszolgáltatási díjak. Ilyen tétel például a temetési hely megváltási díja, a ravatalozásnak vagy az elhunyt hűtésének költsége. A most elfogadott emelés következtében például egy hagyományos temetés teljes költsége Farkasréten körülbelül 232 ezer forint, míg a kevésbé frekventált Rákospalotai Temetőben mintegy 190 ezer forint - tudta meg az Index a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. (BTI Rt.) munkatársától. A hamvasztásos temetkezés, amely az összes temetés mintegy hetven százalékát teszi ki hazánkban, Farkasréten 114 ezer, az Új Köztemetőben pedig körülbelül 103 ezer forintba kerül majd.

Az emelés indoklása szerint a BTI Rt. forgalmának 44 százalékát, az évek óta jelentős veszteséget termelő közszolgálati tevékenység, míg 56 százalékát a temetkezési szolgáltatás, például a kegyeleti kellékek árusítása teszi ki. A mostani emeléssel a veszteséges közszolgálati terület ráfordítási költségére akarnak fedezetet biztosítani, illetve a temetők fejlesztésére lehetőséget adni. Másfelől a növekvő piaci verseny következtében fokozatosan pozíciót vesztő BTI Rt. megerősödését is várják tőle.

Megelőlegezik a tűzoltók elmaradt pótlékait

Megkapják a m?szakpótlékot
Szintén egyhangú szavazással, vita nélkül döntött a Fővárosi Közgyűlés arról, hogy megelőlegezi 1800 fővárosi tűzoltónak három éve jogszerűen járó, összesen 672 millió forintos műszakpótlékot, amit az állammal folytatott tárgyalások sikertelensége esetén peres úton igényel majd vissza a főváros.

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere a napirend elfogadása előtt hangsúlyozta, hogy annak ellenére teszik meg ezt a lépést, hogy véleményük szerint nem a főváros, hanem a Belügyminisztérium (BM) illetékes a kifizetésekben. A főpolgármester erre vonatkozó, még a nyáron a BM-nek küldött levelére a tárca eddig még nem adott választ.

Miért nem ad garanciát a kormány Budapestnek?

Személyeskedő kijelentésekben bővelkedő politikai vita után, a közgyűlésben ellenzéki szerepben ülő fideszesek ellenszavazatával és a MIÉP támogatásával fogadták el a képviselők azt a javaslatot, hogy levelet intézzenek Orbán Viktor miniszterelnökhöz, vizsgálja felül a 11 fővárosi beruházás megvalósítását lehetővé tevő hitel kormánygaranciájának elutasítását.

A kormány a hitelgarancia keret kimerülésével indokolta döntését, ám ezen állítás valódiságát az MSZP-SZDSZ-es városvezetés kétségbe vonja, és tisztán politikai okokat gyanít a háttérben. A kormánygaranciát kívánó képviselők szerint ha a hitel felvételéhez kereskedelmi bankoktól kellene garanciát kérniük, az mintegy 1 milliárd forinttal többe kerülne a fővárosiaknak, amely egyébként 147 millió forintot fizetne a hitelért a kormánynak.

A garanciakérelmet elutasítók szerint a főváros mintegy 100 milliárdos tartalékait kellene ilyen esetekben felhasználni. Ugyanezen képviselők, nehezményezték Atkári János főpolgármester -helyettes azon, a sajtóban múlt héten tett nyilatkozatait, miszerint amelyik képviselő a kormánygarancia ellen szavaz, az megszegi hivatali esküjét, amelyben megfogadta, hogy minden esetben a főváros érdekeit tartja szem előtt.