Árpád
-2 °C
4 °C

Drágul a halál

2000.11.30. 21:48
Januártól mintegy kilenc százalékkal lesznek drágábbak a budapesti temetők úgynevezett közszolgálati díjai -döntött a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön. Ennek alapján a hagyományos temetés díja extrák nélkül 230 ezer forint is lehet a fővárosban, míg a jóval olcsóbb, és ezért sokkal ,,népszerűbb" hamvasztásért akár 114 ezer forintot is elkérhetnek. A közgyűlés ezen kívül megszavazta a tűzoltók három éve esedékes pótlékainak megelőlegezett kifizetését is, bár továbbra is a belügyi tárcát tartják illetékesnek az ügyben.
Kegyeleti díjak 2001-ben
A következő adatok a Budapesti Temetkezési Rt. jövő évi szolgáltatásaira vonatkoznak.

Sírhelydíjak: Farkasréten rátemethető sírhelyek 25 éves használati időre: egyszemélyes 72 ezer Ft, kétszemélyes 144 ezer Ft, gyermek-17 ezer Ft. Kiemelt kategóriájú: 187 ezer Ft. Kriptahely 100 éves használati időre: 332 ezer- 144 ezer Ft.

Közszolgálati díjak a hagyományos földbetemetésnél: Farkasréten -elhunyt hűtése 720 Ft, ravatalozás 29300 Ft, sírásás19800 Ft, temető fenntartási hozzájárulás 13 ezer Ft, temetési ügyintézés 9630 Ft. Összesen: kb. 232-188 ezer Ft. Hamvasztásos temetésnél: Farkasréten: kellékek (urna, urnaszemfedő, fejfa, kolumbárium, fülke, zárólap, vésés) 26670 Ft, elhamvasztás 14370 Ft Összesen: kb.114-103 ezer Ft között

A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön a várost vezető SZDSZ-MSZP koalíció támogatásával elfogadta, hogy januártól átlagosan közel kilenc százalékkal dráguljanak a temetkezési közszolgáltatási díjak. Ilyen tétel például a temetési hely megváltási díja, a ravatalozásnak vagy az elhunyt hűtésének költsége. A most elfogadott emelés következtében például egy hagyományos temetés teljes költsége Farkasréten körülbelül 232 ezer forint, míg a kevésbé frekventált Rákospalotai Temetőben mintegy 190 ezer forint - tudta meg az Index a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. (BTI Rt.) munkatársától. A hamvasztásos temetkezés, amely az összes temetés mintegy hetven százalékát teszi ki hazánkban, Farkasréten 114 ezer, az Új Köztemetőben pedig körülbelül 103 ezer forintba kerül majd.

Az emelés indoklása szerint a BTI Rt. forgalmának 44 százalékát, az évek óta jelentős veszteséget termelő közszolgálati tevékenység, míg 56 százalékát a temetkezési szolgáltatás, például a kegyeleti kellékek árusítása teszi ki. A mostani emeléssel a veszteséges közszolgálati terület ráfordítási költségére akarnak fedezetet biztosítani, illetve a temetők fejlesztésére lehetőséget adni. Másfelől a növekvő piaci verseny következtében fokozatosan pozíciót vesztő BTI Rt. megerősödését is várják tőle.

Megelőlegezik a tűzoltók elmaradt pótlékait

Megkapják a m?szakpótlékot
Szintén egyhangú szavazással, vita nélkül döntött a Fővárosi Közgyűlés arról, hogy megelőlegezi 1800 fővárosi tűzoltónak három éve jogszerűen járó, összesen 672 millió forintos műszakpótlékot, amit az állammal folytatott tárgyalások sikertelensége esetén peres úton igényel majd vissza a főváros.

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere a napirend elfogadása előtt hangsúlyozta, hogy annak ellenére teszik meg ezt a lépést, hogy véleményük szerint nem a főváros, hanem a Belügyminisztérium (BM) illetékes a kifizetésekben. A főpolgármester erre vonatkozó, még a nyáron a BM-nek küldött levelére a tárca eddig még nem adott választ.

Miért nem ad garanciát a kormány Budapestnek?

Személyeskedő kijelentésekben bővelkedő politikai vita után, a közgyűlésben ellenzéki szerepben ülő fideszesek ellenszavazatával és a MIÉP támogatásával fogadták el a képviselők azt a javaslatot, hogy levelet intézzenek Orbán Viktor miniszterelnökhöz, vizsgálja felül a 11 fővárosi beruházás megvalósítását lehetővé tevő hitel kormánygaranciájának elutasítását.

A kormány a hitelgarancia keret kimerülésével indokolta döntését, ám ezen állítás valódiságát az MSZP-SZDSZ-es városvezetés kétségbe vonja, és tisztán politikai okokat gyanít a háttérben. A kormánygaranciát kívánó képviselők szerint ha a hitel felvételéhez kereskedelmi bankoktól kellene garanciát kérniük, az mintegy 1 milliárd forinttal többe kerülne a fővárosiaknak, amely egyébként 147 millió forintot fizetne a hitelért a kormánynak.

A garanciakérelmet elutasítók szerint a főváros mintegy 100 milliárdos tartalékait kellene ilyen esetekben felhasználni. Ugyanezen képviselők, nehezményezték Atkári János főpolgármester -helyettes azon, a sajtóban múlt héten tett nyilatkozatait, miszerint amelyik képviselő a kormánygarancia ellen szavaz, az megszegi hivatali esküjét, amelyben megfogadta, hogy minden esetben a főváros érdekeit tartja szem előtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?