Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bárándy: felelőtlenség halálbüntetésről beszélni

2002.05.22. 18:59
Felháborítónak és felelőtlennek nevezte Orbán Viktor halálbüntetés visszaállítására vonatkozó kijelentését az igazságügyi tárca várományosa. Bárándy Péter úgy véli a világ nem erre halad, amit tudomásul kell venni. Nem ért egyet a kormányfővel Dávid Ibolya sem.
- Még szerencse, hogy ezt ügyvezető kormányfőként és nem teljes jogkörű kormányfőként mondta - reagált Bárándy Péter az igazságügyi tárca várományosa Orbán Viktor szerda reggeli kijelentésére, amely szerint érdemes lenne elgondolkodni a halálbüntetés visszaállításán.

Orbán Viktor utolsó szokásos szerda reggeli rádióinterjújában közölte, hogy a móri bankrablás után Magyarországnak komolyan meg kell fontolnia a halálbüntetés bevezetését. Bár a halálbüntetést korábban helytelen intézménynek tartotta, de megváltozott a véleménye annak nyomán, hogy személyesen találkozott a két héttel ezelőtti móri bankrablás áldozatainak hozzátartozóival - fogalmazott az ügyvezető kormányfő. Hozzátette: tudja, hogy jelenleg nemzetközi egyezmények nem teszik lehetővé a halálbüntetés visszaállítását, de megítélése szerint eljön az az idő, amikor Európában is, különösen a terrorizmus elleni küzdelem miatt, ez az álláspont még megváltozhat.

Felháborító és felelőtlen

Bárándy Péter viszont úgy látja, hogy a világ nem e felé halad. Ezt tudomásul kell venni - tette hozzá. Néha persze felvetődnek, akár megalapozott vélemények a halálbüntetés szükségessége mellett, de mindez nem változtat alapvetően a helyzeten. Majd egy példát is említett. Egy országban - amit szándékosan nem nevezett meg - ahol ugyan létezik a halálbüntetés intézménye csak nem alkalmazzák elfogtak egy férfit, aki 25 kislányt erőszakolt meg, majd ölt meg brutálisan. Az ő léte elég ahhoz, hogy a halálbüntetés is létezzen - fogalmazott Bárándy. De mielőtt a valódi tettest elfogták volna, ebben az ügyben egy embert már kivégeztek - tette hozzá.

A leendő igazságügyi miniszter úgy véli, egy ilyen kijelentés önmagában kétségessé teheti az ország uniós csatlakozását. Felháborítóan felelőtlen viselkedés - fogalmazott Bárándy.

Dávid nem ért egyet

Politikusként nem lehet a halálbüntetés kérdésével hangsúlyosan és érdemben foglalkozni a belpolitikában, mivel az az európai környezet, amelyben egyrészt élünk, másrészt mint nemzetközi szervezetnek teljes jogú tagjává kívánunk válni, nem ad lehetőséget arra, hogy a halálbüntetést alkalmazzuk - nyilatkozta Dávid Ibolya igazságügy-miniszter szerdán az MTI-nek. Az igazságügy-miniszter emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió és több más nemzetközi szervezet, így az Európa Tanács határozott álláspontja is az, hogy a halálbüntetés szankcióját jogrendszerükből kizárják.