Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tiéd lehet a Balaton 3 milliárdért

2000.09.21. 19:47
Nem érdekli a magyar magántőkét a halászat és horgászat: elvétve jelentkezett magáncég a hazai vizek halászati jogáért folyó pályázatokra - tudta meg az Index. Pedig a tét igen nagy. Magyarország területén 140 ezer hektárnyi vízfelület található, ebből 130 ezer hektár gazdáját most keresi a földművelési tárca.
Megszűnhet, de legalábbis csökkenhet a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) és tagszervezeteinek eddigi monopólium helyzete - fogalmazott több szakértő az Indexnek a lassan lezáruló pályázatok kapcsán. A tenderek elbírálása után a következő 15 évre új gazdához kerülhet a magyar folyók, tavak, holtágak és csatornák túlnyomó többsége.

A halászati jog megszerzése elvileg igen komoly üzletet jelenthet, hiszen ennek birtokosa telepíthet, horgászengedélyt árulhat, és értékesítheti a megtermelt halat. Az elmúlt egy-két évben a MOHOSZ, az eddigi jogtulajdonos, folyamatosan azzal riogatott, hogy a vizekre majd lecsap a magántőke és irreálisra srófolt áraival elűzi az egyszerű horgászokat. Arra ugyan sohasem tértek ki, hogy egy befektetőnek vajon miért lenne érdeke elűzni a fizetőképes vevőket, ahelyett, hogy az eddiginél színvonalasabb szolgáltatást nyújtana nekik, ám az Index érdeklődésére most kiderült: alaptalan volt a félelem. ,,A pályázók kilencven százaléka horgász szervezet volt, több esetben önkormányzatok által alapított közhasznú társaság, a magántőke azonban csak elvétve jelent meg" - közölte kérdésünkre Pintér Károly, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) főosztályvezető-helyettese.

Eddig 686 vízre írtak ki pályázatot, ez a szám nagyjából 800-ra fog emelkedni az év vége előtt. Az országosan ismert vizek közül meghirdették már a Balatont, a Dunát (szakaszokra bontva), a Velencei- és a Tisza-tavat. Ez utóbbi kettő halászati joga eddig közvetlenül a MOHOSZ kezében volt néhány más kiemelt területével együtt, a kisebb vizek halászati jogát a szövetség korábban alhaszonbérletbe adta a megyei szervezeteknek és a horgászegyesületeknek, amit többen törvénytelennek tartottak.

A legtöbb esetben az eddigi kezelő, vagyis a helyi egyesület pályázott újra - tudtuk meg Pintér Károlytól. Az országosan ismert vizeknél azonban az Index információi szerint komoly csaták várhatók. A Velencei- és a Tisza-tóra ugyanis a környékbeli önkormányzatok részvételével alakult közhasznú társaságok is aspirálnak.

Számtalan per forrása lehet, hogy a jelentkezők - akik külön pénzt nem fizetnek a15 évre szóló halászati jogért - a törvény szerint kötelesek kompenzálni az előző gazdát különféle beruházásaiért. Pintér tájékoztatása szerint ez az összeg a Balaton esetében körülbelül 3 milliárd, a Velencei-tónál 650 millió, a Tisza-tónál pedig 280 millió forint. Ez utóbbi esetében a ,,lelépési pénz" Szalai Ferenc, a MOHOSZ ügyvezető elnöke szerint közel 4oo millió. A perek azért várhatóak, mert a törvény nem mondja meg, hogy ki szabhatja meg az árat, csak azt, hogy milyen költségek számíthatók fel. A gyakorlat emiatt az, hogy a korábbi gazda kalkulál egy összeget, amelyet az új bíróság előtt vitathat.

Az a tény, hogy a ,,központi vizeket" elveszítheti a MOHOSZ, illetve az, hogy a tenderen nyertes egyesületek ezentúl közvetlenül az agrártárcától és nem az országos szövetség közbeiktatásával kapják meg a halászati jogot, sokak szerint alaposan meggyengíti a korábban számos törvénysértéssel vádolt szervezetet. Szalai Ferenc nem osztja ezt a véleményt, mivel az egyesületek és megyei szövetségek szerinte eddig is önálló jogi személyként léteztek és közvetlenül ezek kezelték a vizeket. Az ügyvezető elnök annyit azért megjegyzett, hogy a jövőben az érdekvédelem kerül előtérbe a MOHOSZ életében.

Az új helyzetben meg fognak erősödni a nem MOHOSZ-tag egyesületek - véli Pintér Tibor tihanyi önkormányzati képviselő. A helyi klub ugyanis az önkormányzattal összefogva - közös kht.-t hoztak létre - pályázott a híres tihanyi Belső-tó halászati jogára. Bár eredményhirdetés még nem volt, az Index értesülése szerint Tihany nyert a szintén jelentkező MOHOSZ-tagszervezet ellenében. Az önkormányzat - amely 3 millió forintos kompenzációt fizet a korábbi gazdának - nem tervez jegyáremelést, viszont szeretné a lehető legtöbb halat telepíteni, hogy a horgászok visszajárjanak a tóhoz. Ez olyan beruházás, mint mondjuk a Forma-1, vagyis a járulékos bevételek többet hoznak a településnek az engedélyek árából befolyt összegnél - fogalmazott a helyi képviselő.