Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Médiatörvényt sértett a Halas Hangja

2001.09.14. 16:03
Megsértette a médiatörvényt a Halas Hangja kereskedelmi rádió, amikor augusztus 20-ai zenei kívánságműsorában egy hallgató kérésére beolvasta Wittner Mária, a Kommunista Diktatúrák Emléknapján elmondott parlamenti beszédét - derül ki az Országos Rádió és Televíziós Testület Panaszbizottságának pénteken kiadott sajtóközleményéből. Az Index korábbi cikkeiben megírta: a Halas Hangja Kft. - a kiskunhalasi rádió tulajdonosa - szorosan köthető Szabó Erika fideszes országgyűlési képviselő nevéhez. A vállalkozás pedig a Sepsi-család tulajdonában van, amelynek kormánypárti kötődését evidenciának tartják a térségben.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottságának háromtagú eljáró tanácsa csütörtök délelőtt hallgatta meg a panasztevő Zuschlag János szocialista országgyűlési képviselőt, és a Halas Hangja Kft. képviselőit. Zuschlag azért panaszolta be a kiskunhalasi kereskedelmi rádiót, mert véleménye szerint az augusztus 20-án sugárzott zenei kívánságműsorban elhangzott politikai tartalmú szöveg megsértette a médiatörvényt. A vitatott "szám" Wittner Mária 2001. február 25-én, a Kommunista Diktatúrák Emléknapján mondott parlamenti beszéde volt.

Indoklás

A pénteken kiadott sajtóközlemény szerint az ORTT panaszbizottságának eljáró tanácsa megállapította, "hogy a műsorszolgáltató a beszéd beolvasásával megsértette a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény 3. paragrafus (2) bekezdésében foglaltakat. Nem járt el kellő gondossággal akkor, amikor az eredeti elhangzásakor is különböző indulatokat kiváltó beszédet egy zenei kívánságműsorban ismét közölte. Politikai tartalmú beszéd sugárzása zenei kívánságműsor keretében nem megengedett." Információink szerint a Halas Hangja szakmai megrovást is kapott, mert 14 ponton megváltoztatta Wittner Mária beszédét.
A döntést Zuschlag János az Indexnek úgy kommentálta, hogy az "ORTT nem engedi, hogy rádió lábbal tiportja a törvényt, még akkor is, ha Fidesz-tulajdonban van."

"A Fidesz nem áll a rádió mögött"

Az ügy kirobbanása óta többször próbáltunk beszélni a Halas Hangja Kft. tulajdonosaival illetve vezetőivel, de ők minden esetben elzárkóztak a nyilatkozattól. Annyi azonban kiderült, hogy a harmincezer főt érintő vételkörzetben sugárzó kereskedelmi rádiónak több szálon futó kapcsolatai vannak a legnagyobb kormánypárttal. Szabó Erika, a térség fideszes országgyűlési képviselő az Indexnek azonban kategorikusan visszautasította, hogy a Fidesz állna a helyi rádió mögött. Szabó azt is hozzátette, hogy nincs köze a tulajdonosokhoz.

Papírok

Az Index birtokába került azonban a Halas Hangja Szolgáltató Kft. ORTT-vel kötött műsorszolgáltató szerződése, amely tartalmazza a kft. 2000. december 11-én beadott pályázatát is. Ebből kiderül, hogy a kft.-t arra a címre jegyezték be először, amely megegyezik Szabó Erika férjének, Brezdán Józsefnek volt vállalkozásának címével. Az ORTT-hez eljutott pályázatban azonban van egy csatolt, székhelymódosításról szóló okirat is, amely székhelyet később egy másik címre módosítja. A bélyegző szerint a módosító irat öt nappal a pályázat beadása előtt érkezett a kecskeméti cégbíróságra: ezzel viszont tisztult a kép: a rádió tulajdonosának székhelyét már nem lehet kötni a képviselőhöz.

A tulajdonosok

A Kft. társasági szerződése szerint a cég 90 százalékos tulajdonosa Sepsi Katalin, a maradék tíz százalékot pedig Juhász Szilvia birtokolja. Sepsi Katalin, annak a Sepsi Lászlónak a lánya, aki a rendszerváltás után óriási vagyont szerzett a hazai dohányüzletből a Sepsiker Rt. révén. A kilencvenes évek végén több cikkben, illetve rendőrségi jelentésben is megemlítették, hogy Sepsi több politikussal is jó kapcsolatot épített ki, így az 1994-es választások előtt Kiskunhalason fogadta Torgyán Józsefet és Orbán Viktort, és támogatta a kiskunhalasi fideszes és kisgazda országgyűlési képviselők kampányát, valamint a Fidesz országos kampányát is. Ez utóbbi esetben 40 millió forintról szóltak az újságok, amelyek megemlítették, hogy a vállalkozó Szabó Erika országgyűlési képviselővel is jó kapcsolatokat ápol. A hírek szerint Orbán Viktor rendszeresen járt a Sepsi-tanyára lovagolni.