Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Ellenőrzik a győztes civil szervezeteket

2001.06.13. 16:51
Folyamatosan ellenőrzik a társadalmi szervezetek most megnyert ingatlanjaik hasznosítását - jelentette be Halász János fideszes országgyűlési képviselő, az ingatlanjuttatást végző albizottság elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. Az Index cikksorozata miatt kirobbant botrány napról napra újabb adalékokkal szolgál, amelyek szerint több olyan győztes civil szervezet is nyert a társadalmi szervezetek ingatlan-hozzájutási pályázatán, amelyek pártközelinek mondhatóak. Az albizottság legközelebb június 20-án ül össze, amikor a vidéki ingatlanrészeknél jóval értékesebb budapesti és balatoni ingatlanok sorsáról születhet döntés. Az ingatlanok közül a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által használt két Balaton-parti üdülő viszi a prímet, amelyek együttes értéke több száz millió forint.

A sajtóvisszhangtól függetlenül az Országgyűlés Társadalmi Szervezetek Bizottságának Ingatlanjuttatási Albizottsága ellenőrizni fogja a KVI-pályázaton győztes társadalmi szervezetek ingatlanhasznosítását. Ezt Halász János, az albizottság elnöke jelentette be szerda délutáni sajtótájékoztatóján. Halász kifejtette, hogy a szerződésekben olyan garanciákat építettek be, amelyek segítségével visszavehetők azok az ingatlanok, amelyeket a győztes társadalmi szervezetek nem a pályázatban megjelölt funkcióra használnak. Halász János furcsállotta, hogy a kérdés éppen most került napirendre, jóval azután, hogy a bizottság meghozta a döntéseit, és azok abban a pillanatban "nyilvánossá váltak". Ennek ellentmond, hogy az Index sem decemberben, sem februárban nem kapott tájékoztatást, így csupán május végén jutott hozzá azokhoz a dokumentumokhoz, amelyek az ingatlanrészosztás részleteit tartalmazzák.

Gyanús győzelmek

Ebből kiderült, hogy a Torgyánné Cseh Mária vezette Független Női Szövetség 34 ingatlanrésszel lett gazdagabb az ország 24 településén. Az ingatlanrészek között szerepel iroda, raktár és a legújabb információk szerint olyan lőtér is, amelyen az illetékes önkormányzat pihenőparkot akart létesíteni. Kiderült, hogy Molnár Oszkár fideszes országgyűlési képviselő magánalapítványa komplett épület nyert, és több olyan gyanúsan gyorsan alakult "polgári kör", valamint egyesület is sikeresen szerepelt, amelyeknek egyértelműen személyi vagy szervezeti kötődése van a kormánypártokhoz.

Újabb adalékok

Ezek közül a Békés megyei polgári köröket, valamint a kiskunsági egyesületeket említhetjük elsősorban, de találtunk több olyan egyesületet is, amelynek vezetői a helyi grémium prominens képviselői vagy éppen a térség országgyűlési képviselői. Szintén a napokban látott napvilágot, hogy a Mozgáskorlátozottak Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete felülvizsgálatot kér a parlament társadalmi szervezetek bizottságától, mert a létavértesi csoportjuk által kilenc éve használt ingatlant a Létavértesi Fitness és Szabadidősport Egyesület nyerte meg, amelynek vezetője Bertóti Tamás, a helyi önkormányzat fideszes képviselője.

Teljes konszenzus

Halász ezekkel kapcsolatban elmondta, hogy pontosan rögzített szempontrendszer alapján bírált a bizottság, és többnyire teljes konszenzussal, vagyis "nem volt olyan eset, amikor csak a kormánypártiak szavaztak volna". Zuschlag János, az albizottság szocialista tagja ezzel kapcsolatban az Indexnek úgy fogalmazott: "Én csak azokat az előterjesztéseket szavaztam meg, amelyekről az előzetes információk alapján azt gondoltam, hogy szakmailag megalapozottak". Halász a szempontok között említette a társadalmi szervezet hasznosságát, a szolgáltatásuk jellegét, az együttműködési készségüket a többi egyesülettel, illetve a helyi kötődést is. - Az albizottság nem mérlegelt pártpolitikai szempontokat, és azt gondolom, hogy a hasonló kategóriájú csoportoknak kicsi az aránya az egészhez képest.

Érhető a vita

Az elnök emlékeztetett arra, hogy 1997-ben a mostaninál jóval nagyobb mennyiségű és területű ingatlanokat jutattak pályázat nélkül "civil" szervezeteknek. Akkor 334 ingatlant 165 szervezet között osztott el a szocialista többségű grémium - Ezzel szemben - mutatott rá Halász - most húszezer pályázat érkezett 1700 ingatlanrészre, és a pályázaton 287 szervezet volt kedvezményezett. "Így érthető, hogy több a vitapont" - fogalmazott az elnök.

Népszerű ingatlanok

Az albizottság június 20-án ül össze újra, hogy a már befejezettnek mondható vidéki ingatlanrész-osztás után a budapesti és balatoni ingatlanrészek sorsáról is döntsön. (A teljeskörű elbírálás őszre várható) Ezek iránt lényegesen nagyobb volt az érdeklődés. Mint azt már korábban megírtuk - a KVI tájékoztatása alapján - Budapesten az Andrássy út 124-ben visszamaradt ingatlanrészekre 370 pályázat érkezett, de 200-nál többen pályáztak a Rózsadomb tövében található Bimbó utca 7. szám alatt meghirdetett ingatlanrészekre is. Hasonló érdeklődés kísérte a Pesti Barnabás és a Szoboszlay utcában meghirdetett ingatlanrészek sorsát is.

Az újságírók egymás közt osztanak

Értékben azonban a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) által használt tihanyi és balatonszéplaki üdülő vezet, amelyek együttes értéke meghaladja a több százmillió forintot. - A Fidesz azt szeretné, hogy az újságíró szervezetek egymás között döntenék el az ingatlanok sorsát - jelentette ki ezzel kapcsolatban Halász. A MÚOSZ-nak ennek értelmében a Magyar Újságírók Közösségével, valamint a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségével kell megegyeznie. Asszonyi Krisztina a MÚOSZ ügyvezető igazgatója az Indexnek elmondta: a kezdeményezésnek semmi akadálya sincs, lévén a három újságíró szervezet között nincsenek a megállapodást megvétózó ellentétek. Asszonyi beszámolt arról, hogy a pályázat beadási határideje előtt már a szervezetek egyeztettek, így minden bizonnyal megszületik a megállapodás.