Klaudia
-3 °C
3 °C

Papíron még élt a hét éve halott gyerek

2008.05.23. 19:21
Borsod megyében egy tímári családtól adategyeztetésre kérte gyerekük taj-számát a Győr-Moson-Sopron Megyei Egészségbiztosítási Pénztár. Csakhogy a kisgyerek 2001-ben, még születésekor meghalt. Most a família azt hiszi, mégis élhet gyermeke. A megyei egészségbiztosító szerint számítógépes hiba okozta a kellemetlenséget: ketten is megkapták ugyanis ugyanazt taj-számot.

Pár napja egy adatkérőlap borította fel egy tímári család nyugalmát. A Győr-Moson-Sopron Megyei Egészségbiztosítási Pénztár azt kérte, hogy a szülők adják meg 7 éves gyermekük adatait. A gyerek azonban még a születése napján meghalt, ám a társadalombiztosítási azonosítója mégis szerepel a lapon. A szülők azonnal felhívták az egészségbiztosítót, ahol azt mondták, hogy ezen a néven a taj-számot valaki már használja. Sőt, mondta Jónás Zoltán, az édesapa, arra a kérdésére, miszerint lehetséges-e hogy él a gyerek, azt felelték: nincs kizárva.

A megyei egészségbiztosítónál pénteken azt mondták, nem cserélte el senki a gyereket. Évekkel ezelőtt számítógépes hiba történt, és ez derült ki most. Levélben kérnek elnézést a családtól. A problémát állítólag az okozta, hogy ugyanazt a taj-számot adták két embernek is, és az egyikre 2007-ben igénybe vettek orvosi ellátást. Emiatt kellett, Adategyeztetést folytattak le, hogy ki van a taj-szám mögött. Így derült ki a tévedés.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál a mostanihoz hasonló eset korábban többször előfordult. Az utóbbi években azonban olyan fejlesztéseket hajtottak végre az azóta már átalakított Belügyminisztérium és az egészségbiztosító rendszerében, amely garantálja, hogy senki nem kaphatja meg más taj-számát.