Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megkérték a képviselőket: ne hamisítsanak

2005.05.17. 15:47
Az Országgyűlés vezetése megkérte a képviselőket, hogy ne hamisítsák kollégáik nevét a parlamenti irományokon. A házbizottság keddi, rendkívüli ülésén felmerült ugyan az elektronikus aláírás bevezetése, de ehhez többek között a házszabályt is át kell alakítani.

Mandur László, az Országgyűlés alelnöke a házbizottság keddi, rendkívüli ülése után bejelentette, hogy a parlament vezetése arra kérte a képviselőket, hogy maguk írják alá azokat a módosító javaslatokat, amelyek benyújtásával egyetértenek.

Fegyelmit kap a munkatárs

A házbizottság azt követően vette Szili Katalin házelnök javaslatára napirendre az aláírások ügyét, hogy kiderült: a parlamentben rutinná vált, hogy a hosszadalmas ügyintézés lerövidítése érdekében a kollégák vagy a titkársági dolgozók látták el a távollévő honatyák helyett azok kézjegyével a beadványokat. Az Index pénteki cikkében adott hírt arról, hogy Szijjártó Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője aláírásának kivételével hét fideszes képviselő aláírása nem valódi a párt május 6-i bizottsági beadványán. Újhelyi István, az MSZP alelnöke az ügyrendi bizottsághoz fordult a hamis aláírások miatt, a Fidesz pedig elismerte a hibát, kedden pedig bejelentette: "függetlenül attól, hogy olyan gyakorlatról van szó, amely a többi parlamenti frakciónál is előfordult, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője fegyelmi eljárást indított a hibát elkövető munkatárs ellen". A fideszes dokumentum megjelentését követően egyébként számos szocialista képviselő egymástól szemmel láthatóan eltérő aláírása került elő parlamenti irományokról.

A technikát elő kell teremteni

Mandur László a bizottság ülését követően kijelentett: a kérdést eddig - az MTI tudósítása szerint - "szabatosan" kezelték a képviselők. Az alelnök most azt ígérte, hogy ezentúl szigorúbbak lesznek a hamisítókkal. Hozzátette: felvetődött, hogy az elektronikus aláírás lehetőségének bevezetésével biztosíthatnák az irományok hitelesítését akkor is, ha egy adott képviselő személyesen nem tudja ellátni kézjegyével az adott beadványt. Ennek a megoldásnak az előkészítésével - amelyhez a házszabály és egyéb rendeletek módosítása, a technikai feltételek megteremtése is szükséges -, az Országgyűlés gazdasági főigazgatóját és főtitkárát bízták meg.