Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leleplező provokáció a múzeumi fideszesítésről?

2002.07.11. 12:46
Vadász János, a KKDSZ vezetője egyértelmű provokációnak minősítette azt a névtelen levelet, amely a Petőfi Irodalmi Múzeumban Hankiss Ágnes vezetése alatt történt "fideszesítési" folyamatot tárja fel. A múzeum általunk megkérdezett dolgozói sok tekintetben egyetértenek ugyan a levél tartalmával, ám valóban nem tudják ki írt a nevükben egy politikailag is értékelhető feljelentést a kultusztárca vezetőinek. A fogalmazási hibáktól sem mentes levél szerint a Fidesztől Hankiss hitbizományként kapta az intézményt, ahol hatalmas fogadásokat, Fidesz-klubokat rendezett. Mint emlékezetes, nemrégiben Hankiss felkérésére vállalta hivatalosan is a jobboldal független jelöltjeként a Fidesz által is támogatott főpolgármester-jelöltséget Schmitt Pál.
A Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozói között szerdán terjedt el annak a három oldalas levélnek a másolata, amelyet ismeretlenek küldtek a Görgey Gábor kulturális miniszternek és Kocsi László politikai államtitkárnak.

Fidesztől kapott hitbizomány

A levél a múzeum belső helyzetét elemzi, és mintegy feljelenti Hankiss Ágnest, a 2000-ben alapított Károlyi Palota Kulturális Központ főigazgatóját és Ratzky Ritát, a Petőfi Irodalmi Múzeum és Kortárs Irodalmi Központ főigazgatóját. Az intézmény dolgozói nevében aláírók nélkül elküldött írás szerint Hankiss "hitbizományként" kapta a Fidesztől az elkészült palotát. A levél arról is beszámol, hogy az intézményben Fidesz-klubokat, és a múzeum munkáját lehetetlenné tevő fogadásokat szerveztek, kitiltottak számos "szabadelvű gondolkodót". A névtelen író szerint ez utóbbiak között volt Göncz Árpád, Konrád György, Váncsa István valamint az Élet és Irodalomban publikáló szerzők, sőt maga Görgey Gábor is. A levél írója felszólítja a minisztert, hogy vizsgálja ki a helyzetet, mert az hamarosan "robbanáshoz vezethet".

Birodalmi provokáció

Névtelen
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának sajtóosztályán elmondták, hogy miután a levél névtelenül érkezett a tárcához, hivatalosan nem foglalkoznak annak tartalmával. A sajtóosztályon hozzátették: ez azonban nem jelenti azt, hogy amennyiben konkrét ügyben szabálytalanságot fedeznének fel, akkor azt sem vizsgálják ki.
A levél megemlíti Vadász Jánost, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnökét, aki "évek óta elkeseredett és kilátástalan küzdelmet folytat a helyzet megoldására". Kérdésünkre Vadász elmondta, hogy szerdán ő is megkapta a dokumentumot, ám miután tájékozódott az intézményben arra a következtetésre jutott, hogy provokáció történt. A szakszervezeti vezető szerint ugyanis a levél valódi célja egy második Operaház-botrány kirobbantása, hogy azzal megőrizhessék 420 millió forintos állami támogatás felett diszponáló Hankiss Ágnes "birodalmát". Vadász szerint a valóban hosszú múltra visszatekintő ügynek nem egy ilyen levél megírása a megfelelő elintézési módja.

Független közéleti személyiség

Hankiss Ágnes miniszteri biztosi kinevezése után 2000. május 1.-től tevékenykedik a Károlyi Palota Kulturális Központ főigazgatójaként. Hankiss korábban több írásában méltatta a Fidesz politikusainak szerepét, sőt a párt egyik kongresszusán beszédet is mondott. Június elején az ő vezetésével küldött 14 közéleti személyiség nyílt levelet Schmitt Pálnak, arra kérve őt, hogy a pártcsatározásokon felülemelkedve szálljon ringbe a főpolgármester-jelöltségért.