Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Leleplező provokáció a múzeumi fideszesítésről?

2002.07.11. 12:46
Vadász János, a KKDSZ vezetője egyértelmű provokációnak minősítette azt a névtelen levelet, amely a Petőfi Irodalmi Múzeumban Hankiss Ágnes vezetése alatt történt "fideszesítési" folyamatot tárja fel. A múzeum általunk megkérdezett dolgozói sok tekintetben egyetértenek ugyan a levél tartalmával, ám valóban nem tudják ki írt a nevükben egy politikailag is értékelhető feljelentést a kultusztárca vezetőinek. A fogalmazási hibáktól sem mentes levél szerint a Fidesztől Hankiss hitbizományként kapta az intézményt, ahol hatalmas fogadásokat, Fidesz-klubokat rendezett. Mint emlékezetes, nemrégiben Hankiss felkérésére vállalta hivatalosan is a jobboldal független jelöltjeként a Fidesz által is támogatott főpolgármester-jelöltséget Schmitt Pál.
A Petőfi Irodalmi Múzeum dolgozói között szerdán terjedt el annak a három oldalas levélnek a másolata, amelyet ismeretlenek küldtek a Görgey Gábor kulturális miniszternek és Kocsi László politikai államtitkárnak.

Fidesztől kapott hitbizomány

A levél a múzeum belső helyzetét elemzi, és mintegy feljelenti Hankiss Ágnest, a 2000-ben alapított Károlyi Palota Kulturális Központ főigazgatóját és Ratzky Ritát, a Petőfi Irodalmi Múzeum és Kortárs Irodalmi Központ főigazgatóját. Az intézmény dolgozói nevében aláírók nélkül elküldött írás szerint Hankiss "hitbizományként" kapta a Fidesztől az elkészült palotát. A levél arról is beszámol, hogy az intézményben Fidesz-klubokat, és a múzeum munkáját lehetetlenné tevő fogadásokat szerveztek, kitiltottak számos "szabadelvű gondolkodót". A névtelen író szerint ez utóbbiak között volt Göncz Árpád, Konrád György, Váncsa István valamint az Élet és Irodalomban publikáló szerzők, sőt maga Görgey Gábor is. A levél írója felszólítja a minisztert, hogy vizsgálja ki a helyzetet, mert az hamarosan "robbanáshoz vezethet".

Birodalmi provokáció

Névtelen
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának sajtóosztályán elmondták, hogy miután a levél névtelenül érkezett a tárcához, hivatalosan nem foglalkoznak annak tartalmával. A sajtóosztályon hozzátették: ez azonban nem jelenti azt, hogy amennyiben konkrét ügyben szabálytalanságot fedeznének fel, akkor azt sem vizsgálják ki.
A levél megemlíti Vadász Jánost, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnökét, aki "évek óta elkeseredett és kilátástalan küzdelmet folytat a helyzet megoldására". Kérdésünkre Vadász elmondta, hogy szerdán ő is megkapta a dokumentumot, ám miután tájékozódott az intézményben arra a következtetésre jutott, hogy provokáció történt. A szakszervezeti vezető szerint ugyanis a levél valódi célja egy második Operaház-botrány kirobbantása, hogy azzal megőrizhessék 420 millió forintos állami támogatás felett diszponáló Hankiss Ágnes "birodalmát". Vadász szerint a valóban hosszú múltra visszatekintő ügynek nem egy ilyen levél megírása a megfelelő elintézési módja.

Független közéleti személyiség

Hankiss Ágnes miniszteri biztosi kinevezése után 2000. május 1.-től tevékenykedik a Károlyi Palota Kulturális Központ főigazgatójaként. Hankiss korábban több írásában méltatta a Fidesz politikusainak szerepét, sőt a párt egyik kongresszusán beszédet is mondott. Június elején az ő vezetésével küldött 14 közéleti személyiség nyílt levelet Schmitt Pálnak, arra kérve őt, hogy a pártcsatározásokon felülemelkedve szálljon ringbe a főpolgármester-jelöltségért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!