Judit
3 °C
7 °C

Bepereltük a Pannon pumát

2007.05.23. 14:10
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium sajtóosztálya szerint üzleti titkokat tartalmaz az a szerződés, amit a magyar kormány nevében Kóka János tárcavezető írt alá a Hankook magyarországi gumiabroncs- gyárának létesítéséről. Az Index a Társaság a Szabadságjogokért nevű civil szervezet segítségével pert indít a liberális vezetésű tárca ellen a szerződés kiadásáért.

A gazdasági tárca nevében Kóka János még 2005. októberében kötött szerződést a Hankook nevű koreai gumigyártó céggel arról, hogy a társaság gyárat épít Dunaújvárosban. A megállapodás azóta, időről-időre közéleti viták tárgya, tényfeltáró cikkek sora jelent meg a gumióriás magyarországi megjelenésének körülményeiről.

"A GKM törvényi kötelezettségének eleget tett"

A gazdasági tárca a szerződés megkötése után üzleti titokra hivatkozva megtagadta a szerződés nyilvánosságra hozatalát. A megállapodás részleteiből annyit hoztak nyilvánosságra, hogy nagyjából 13-14 milliárd forintnyi készpénzes támogatást nyújtanak a cégnek, illetve különféle adókedvezményeket is adnak nekik.

Az Index a tisztánlátás érdekében írásban fordult április közepén a gazdasági tárca sajtóosztályához, kérve az eredeti megállapodás kiadását. A minisztérium írásos válaszában közölte: a GKM törvényi kötelezettségének eleget téve a vissza nem térítendő, közvetlen állami támogatás mértékét a Gazdasági Közlöny című tárcakiadványban nyilvánosságra hozta.

Hozzátették: "a vállalattal megkötött támogatási szerződés tartalmazza a Hankook Tire Magyarország Kft. kötelezettségvállalásait, amelynek nem teljesítése a szerződés alapján szankcionált. Tájékoztatom, hogy a támogatási szerződés szerint a cég az abban foglalt számszerű kötelezettségvállalásokat üzleti titoknak minősítette, mivel azok nyilvánosságra hozatala jelentős üzleti hátrányt okozna a vállalat gazdálkodására és piaci helyzetére nézve."

Miről szól az üvegzseb törvény?

Az úgynevezett üvegzseb törvény megalkotását annak idején a szocialista-liberális kormány többek között azzal indokolta, hogy meg kell akadályozni, hogy közpénzek elköltésekor az üzleti titok fogalma mögé bújva megakadályoztható legyen a közvélemény pontos és gyors tájékoztatása. Az Index éppen ezért a Társaság a Szabadságjogokért nevű civil jogvédő szervezet segítségével pert indított a szerződés kiadásáért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?