Friderika
13 °C
29 °C

Bepereltük a Pannon pumát

2007.05.23. 14:10
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium sajtóosztálya szerint üzleti titkokat tartalmaz az a szerződés, amit a magyar kormány nevében Kóka János tárcavezető írt alá a Hankook magyarországi gumiabroncs- gyárának létesítéséről. Az Index a Társaság a Szabadságjogokért nevű civil szervezet segítségével pert indít a liberális vezetésű tárca ellen a szerződés kiadásáért.

A gazdasági tárca nevében Kóka János még 2005. októberében kötött szerződést a Hankook nevű koreai gumigyártó céggel arról, hogy a társaság gyárat épít Dunaújvárosban. A megállapodás azóta, időről-időre közéleti viták tárgya, tényfeltáró cikkek sora jelent meg a gumióriás magyarországi megjelenésének körülményeiről.

"A GKM törvényi kötelezettségének eleget tett"

A gazdasági tárca a szerződés megkötése után üzleti titokra hivatkozva megtagadta a szerződés nyilvánosságra hozatalát. A megállapodás részleteiből annyit hoztak nyilvánosságra, hogy nagyjából 13-14 milliárd forintnyi készpénzes támogatást nyújtanak a cégnek, illetve különféle adókedvezményeket is adnak nekik.

Az Index a tisztánlátás érdekében írásban fordult április közepén a gazdasági tárca sajtóosztályához, kérve az eredeti megállapodás kiadását. A minisztérium írásos válaszában közölte: a GKM törvényi kötelezettségének eleget téve a vissza nem térítendő, közvetlen állami támogatás mértékét a Gazdasági Közlöny című tárcakiadványban nyilvánosságra hozta.

Hozzátették: "a vállalattal megkötött támogatási szerződés tartalmazza a Hankook Tire Magyarország Kft. kötelezettségvállalásait, amelynek nem teljesítése a szerződés alapján szankcionált. Tájékoztatom, hogy a támogatási szerződés szerint a cég az abban foglalt számszerű kötelezettségvállalásokat üzleti titoknak minősítette, mivel azok nyilvánosságra hozatala jelentős üzleti hátrányt okozna a vállalat gazdálkodására és piaci helyzetére nézve."

Miről szól az üvegzseb törvény?

Az úgynevezett üvegzseb törvény megalkotását annak idején a szocialista-liberális kormány többek között azzal indokolta, hogy meg kell akadályozni, hogy közpénzek elköltésekor az üzleti titok fogalma mögé bújva megakadályoztható legyen a közvélemény pontos és gyors tájékoztatása. Az Index éppen ezért a Társaság a Szabadságjogokért nevű civil jogvédő szervezet segítségével pert indított a szerződés kiadásáért.