Gusztáv
3 °C
7 °C

Hanuka: a rendőrfőkapitány elnézést kért

2002.12.05. 15:04
Felmentette beosztásából a rendezvény-bejelentések kezeléséért felelős osztályvezetőt, a közreműködő munkatársakkal szemben pedig fegyelmi eljárást rendelt el Budapest rendőrfőkapitánya a Nyugati téri hanuka ünnepségen szerda este történt incidens miatt.
A téren a hanuka ünnepséggel lényegében azonos időben egy revizionista mozgalom tartott bejelentett demonstrációt. Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy a csoportosulás tagjai bekiabálásokkal megzavarták ünnepségüket.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtöki közleménye szerint Kökényesi Antal kivizsgáltatta a Nyugati téren történt eseményeket. A vizsgálat megállapította, hogy törvénysértés nem történt, de nem hajtották végre maradéktalanul a vezetői intézkedésben foglaltakat. Ezért Budapest rendőrfőkapitánya felmentette beosztásából a rendezvény-bejelentések kezeléséért felelős osztályvezetőt, a közreműködő munkatársakkal szemben pedig fegyelmi eljárást rendelt el.

A közlemény szerint a főkapitány "sajnálatát fejezi ki az érintettek felé, hogy rendezvényeiket nem tudták zavartalanul lebonyolítani". A főkapitány egyben utasította a biztosításokat irányító vezetőket, hogy a bejelentett rendezvényeket jellegüknek megfelelő módon, kellő körültekintéssel, érzékenységgel és gondossággal kezeljék.

Salgó: mulasztás történt

Salgó László országos rendőr-főkapitány csütörtökön egy szegedi sajtótájékoztatón kifejtette, parancsnokként személyes beszélgetést, időpont-egyeztetést javasolt volna a bejelentőknek. Salgó László elnézést kért azoktól a hívektől és ünneplőktől, akiket hitükben az esetleges rendőri mulasztás miatt megzavartak. Utasította a budapesti rendőrfőkapitányt arra, hogy a hanuka több napig a városban zajló kulturális rendezvényeit különös gonddal és a társadalmi érzékenységre tekintettel biztosítsák.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!