Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nem gyújthatnak gyertyát a zsidó szervezetek az Astoriánál

2003.12.19. 13:21
Az esemény aránytalanul nagy mértékben zavarta volna a forgalmas kereszteződést - áll a Fővárosi Polgármesteri Hivatal határozatában, amely nem engedélyezi, hogy zsidó szervezetek és a Bálint Zsidó Közösségi Ház gyertyát gyújtsanak az Astoria egy járdaszakaszán. A szervezők értetlenül állnak a döntés előtt és politikai motívumokat sejtenek.
"Amikor fellobbannak az ország közterein felállított kilencágú gyertyatartók fényei, mindannyian ünnepelünk" - áll Medgyessy Péter miniszterelnök közleményében, amelyet a hanuka zsidó ünnep alkalmából adott ki. A hagyomány szerint ilyenkor a csodát, a zsidó nép kétezer évvel ezelőtti sikeres szabadságharcát a hellének ellen, kell közhírré tenni. Ezért teszik ki a menórákat az ablakba, ezért gyújtanak nyilvánosan gyertyát - már ha engedélyezik.

A Fővárosi Polgármesteri Hivatal illetékes bizottsága nem adott engedélyt a Hanuka Fesztivált szervező zsidó ifjúsági szervezeteknek és a Bálint Zsidó Közösségi Háznak, hogy rendezvényük zárásaként a Rákóczi út és a Károly körút sarkán nyilvánosan gyertyát gyújtsanak. Az ok a politikai tüntetések betiltásáról ismert: "az esemény aránytalanul nagy mértékben zavarta volna a forgalmas kereszteződést".

"A Pizza Hut előtti területen egyáltalán nem akadályoztuk volna a közút forgalmát, mindannyian elfértünk volna a járdán" - nyilatkozta az Indexnek Fritz Zsuzsanna, a Bálint Zsidó Közösségi Ház programigazgatója, aki értetlenül áll a döntés előtt. Azért kerestek forgalmas helyet, hogy felhívják a figyelmet karitatív akciójukra. Fellebbezésre nem maradt idő, így minden bizonnyal a Dohány utcai Zsinagóga előtt tartják meg a gyertyagyújtást az eredetileg tervezett időpontban, december 22-én, este fél hatkor.

A programigazgató szerint "felmerül a gyanúja" annak, hogy a fővárosi bizottság politikai döntést hozott, de ezzel kapcsolatban nem kívánt fejtegetésekbe bocsátkozni.