Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

7 milliárd forinttal támogatják a háziorvosokat

2008.04.29. 13:10
Aláírták a háziorvosok finanszírozásáról szóló megállapodást, közölte Székely Tamás. Ennek egyik eleme, hogy minden egyes jogviszony-ellenőrzésért 50 forintot kapna a háziorvos, átdolgozták továbbá a szakmai szorzók rendszerét, valamint megvizsgálták az egyes praxisok adottságait. A Magyar Orvosi Kamara elnöke az elmúlt öt év legjelentősebb ágazati megállapodásának nevezte a mostanit.

Aláírták az alapellátó orvosok finanszírozásáról szóló megállapodást, az új rendszer hétmilliárd forint többletforrást igényel, mondta Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója, kijelölt egészségügyi miniszter kedden.

Székely Tamás hangsúlyozta: nem kompenzációról van szó, hanem egy új finanszírozási rendszer első lépéséről. Az átalakítás egyik eleme, hogy minden egyes jogviszony-ellenőrzésért 50 forintot kapna a háziorvos, ezzel a díjjal ismerik el az ellenőrzés tárgyi feltételeit. Továbbá pluszpénz jár azért, ha a háziorvos több szakvizsgával rendelkezik, itt a szakmai szorzók rendszerét dolgozták át, ismertette.

Az orvosok fix díjait is módosítják annak figyelembe vételével, hogy egy praxishoz hányan tartoznak, egy vagy több helyen rendel-e a doktor, illetve milyen adottságai vannak az egyes praxisoknak, mondta Székely Tamás.

Ezek az intézkedések 7 milliárd forint többletet jelentenek, amelyet az Egészségbiztosítási Alapon belüli átcsoportosításból biztosítanak. Az átalakításokhoz jogszabály-módosításokra van szükség, ám ha ezeket zökkenők nélkül átvezetik, már májusban többletpénzhez juthatnak az orvosok, de Székely Tamás szerint ez legkésőbb júniusban megtörténik. A pluszpénzt áprilisig visszamenőleg kapják meg az orvosok.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta, az elmúlt öt év legjelentősebb ágazati megállapodása a mostani. Ezzel az új finanszírozási rendszerrel megközelítőleg 150-160 ezer forint pluszbevételhez jutnak a praxisok, tette hozzá. A tárgyalásokon arra törekedtek, hogy legalább annyi pénz jelenjen meg az orvosoknál az új finanszírozási szisztéma nyomán, amennyi a vizitdíjból származott, közölte.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök két hete bízta meg Székely Tamást azzal, hogy haladéktalanul kezdjen egyeztetéseket az alapellátásban dolgozók finanszírozásáról, majd a kormányfő felhatalmazta az OEP főigazgatóját, hogy írja alá a létrejött megállapodást. A kormányfő hétfőn jelentette be, hogy Székely Tamást jelöli egészségügyi miniszternek. Székely Tamást kedden hallgatja meg az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága.