Gerzson
-3 °C
3 °C

A Happy End levédetné a szocialisták által követelt szlogent

2001.12.05. 11:38
Megpróbálja bejegyeztetni a "Magyarország mindannyiunké" szlogent a Fidesz választási kampányait szervező Happy End Kft. A cég a lépésre azt követően szánta el magát, hogy az MSZP a nyáron egymilliárd forintos fizetési felszólítást küldött számukra, mert a 4,2 milliárdos országimázs pályázatot egyebek mellett a szocialisták maguknak tulajdonított jelszavával nyerték el még az év elején. Közben egy magánszemély plágium miatt büntetőeljárást kezdeményezett a cég ellen. Wermer András szerint cége azért védetné le a szlogent, hogy azt bárki használhassa.

Egyelőre sikertelenül kezdeményezte a "Magyarország mindannyiunké" jelmondat védjegyként való regisztrálását a Happy End Kft. A cég és a Magyar Szocialista Párt között azt követően kerekedett jogvita, hogy a Fidesz választási kampányait szervező vállalkozás elnyerte az országképformálásra kiírt közbeszerzési pályázatot, így hazai és külföldi kampányokra 4,2 milliárd forintot fordíthat. Az MSZP azért küldött egymilliárdos fizetési felszólítást a fideszes céghez, mert úgy értékelte, hogy a Happy End ellopta a "Magyarország mindannyiunké" szlogent a Magyar Hírlap által nyilvánosságra hozott pályázati anyagában és többek között ezzel nyerte el a reklámszakmában is kivételesnek számító megbízást.

A szocialisták szerint 1999. óta ők a jogos használói a jelmondatnak. A Happy End Kft. válaszában még a nyáron kijelentette: egy vasat sem hajlandóak fizetni. Úgy vélik, hogy semmiféle szerzői jogsértést nem követtek el. Nem értenek egyet azzal, hogy a "Magyarország mindannyiunké" szavakat csak a szocialista párt arra kijelölt személyeinek szabad kimondani, leírni vagy kinyomtatni.

Feljelentették a Happy Endet
Egy budapesti magánszemély feljelentést tett a Btk. 329 paragarfausába ütköző szerzői jogsértés miatt. A feljelentő szerint, ha vádat emelt az ügyészség Mónus Áron ellen a szerzői jogok megsértése miatt, aki a Mein Kampf című könyvet a mű jogtulajdonosának, a bajor államnak a jóváhagyása nélkül adta ki, akkor hasonlóan kell eljárni a Happy End Kft. esetében is. A cég ugyanis 4,2 milliárdos megbízását eredményező közbeszerzési pályázatra olyan pályamunkát adott be, melyben egyebek mellett az MSZP-től, a Micimackó szerzőjétől, de még Thomas Manntól is plagizált.

A védjegyet még nem jegyezték be

A Happy End az ügy "kipattanása után" nem teketóriázott: a szabadalmi hivatalhoz fordult, hogy bejegyeztesse a szerinte jogosan használt jelmondatot. A védjegyet eddig nem jegyezte be a hivatal, melynek illetékese mindezt azzal magyarázta, hogy lassú a védjegybejegyzések átfutási ideje, így a július végén beadott kérelmet legkorábban jövő februárban bírálják el. Addig még bárki jogot formálhat erre a szókapcsolatra. A védjegy-bejegyeztetést kezdeményező Szalay Péter ügyvédnél hiába érdeklődtünk, a Jutasi& és Társai Ügyvédi Iroda alkalmazottja az ügyvédi titoktartásra hivatkozva minden válaszadástól elzárkozott.

Jogi lépéseket fontolgat az MSZP

Szili Katalin, az MSZP elnökhelyettese az Indexnek kifejtette, hogy a cég érzékeny pontjára tapinthattak, hogy azonnal léptek az ügyben. Szili szerint azonban nyilvánvaló, hogy a Happy End később lelt rá a "Magyarország mindannyiunké" jelmondatban rejlő lehetőségekre, így nem is formálhat jogot e szókapcsolat védjegyként való bejegyeztetésére. Az MSZP rövid időn belül megteszi a szükséges jogi lépéseket - ígérte Szili Katalin.

Lendvai és az arcátlan autótolvajok

Lendvai Ildikó, az MSZP alelnöke az üggyel kapcsolatban a távirati irodának kijelentette: ez olyan eljárás, mintha egy különösen arcátlan autótolvaj a rendőrségen követelné, hogy írják át a nevére a lopott kocsit. Hangsúlyozta, az MSZP hivatalosan jelzi a Magyar Szabadalmi Hivatalnak, hogy a bejegyzés jogtalan lenne, hiszen a szlogen nem a Happy End Kft. szellemi terméke. A történtek nyomán javasoljuk a cégnek egy új jelszó bejegyeztetését, szerintük ugyanis Magyarország nem mindenkié, hanem a Happy End Kft.-jé, amely magáénak tekinti bárki szellemi termékét is - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Wermer szerint ez nem szlogen

Wermer András, a Happy End Kft. kreatív igazgatója, a miniszterelnök médiatanácsadója - aki első alkalommal nyilatkozott a választások óta az általa alapított cég nevében - az MTI-nek azt mondta: azért szeretnénk levédetni, hogy "Magyarország mindannyiunké", hogy ezt bárki használhassa. A Fidesz politikai marketingguruja úgy fogalmazott, Magyarország valóban mindannyiunké, ezért nem helyes, ha ezt a mondatot bárki kisajátítja. "Úgy láttuk, hogy vannak olyanok, akik ezt hangoztatják, közben viszont úgy gondolják, Magyarország az övék" - fűzte hozzá. Wermer András megjegyezte: ha az MSZP emiatt jogi vitákba keveredik, az alátámasztja álláspontjukat. Véleménye szerint az MSZP félreértés áldozata, amikor azt hiszi, hogy ez egy szlogen. Az, hogy Magyarország mindannyiunké, közismert tény. Mi ezt nem akarjuk sehol felhasználni, az országképépítéssel összefüggő pályázat kapcsán sem - közölte.