Gusztáv
-4 °C
1 °C

Mégsem vették őrizetbe Hasim Thaqit

2003.07.01. 13:44
A magyar határőrség nem vette őrizetbe Hasim Thaqi koszovói diplomatát, mivel nemzetközi körözését visszavonták; Kovács László külügyminiszter megbeszélést folytatott a koszovói ENSZ-megbízottal a helyzet tisztázása érdekében, de kiadatásról szó sem volt - közölte Tóth Tamás külügyi szóvivő kedden.
"Elképesztő és légből kapott dolgok a kiadatási tárgyalásról szóló információk, mert a magyar diplomácia közbelépésére hétfő este gond nélkül, zavartalanul tovább utazott Párizs felé Hasim Thaqi koszovói diplomata" - mondta Tóth Tamás, azokra a külföldi hírforrásokra reagálva, miszerint Budapesten rövid időre őrizetbe vették a Koszovói Demokrata Párt elnökét.

Az Interpol visszavonta a körözést

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: az ORFK a határőrségtől kapott értesítést, hogy egy Interpol által körözött férfi jelentkezett kilépésre a repülőtéren, aki Pristinából érkezett és Párizsba kívánt tovább utazni. Az ezredes hozzátette: az ORFK az Interpollal felvette a kapcsolatot, hogy fenntartják-e a diplomata körözését, de azt a visszajelzést kapták, hogy intézkednek annak visszavonásáról.

"Ezért semmiféle jogalap nem volt arra, hogy feltartóztassák, vagy korlátozzák szabadságában a diplomatát, aki gond nélkül továbbutazott Párizsba" - közölte a kommunikációs igazgató. Garamvölgyi László azt is megjegyezte, hogy a repülőtéren az őrizetbe vételt nem a rendőrség, hanem a határőrség foganatosítja. Az ezredes határozottan cáfolta, hogy Budapesten tartózkodna a diplomata.

Szerbia haragszik ránk

Pristinában a Koszovói Demokrata Párt főtitkára hétfő este jelentette be - a dpa német hírügynökség szerint - , hogy hétfőn a budapesti repülőtéren őrizetbe vették Hashim Thaqit, a feloszlatott Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) volt vezetőjét, a Koszovói Demokrata Párt elnökét. Később viszont, nem hivatalos forrásra hivatkozva a B92 belgrádi rádióban elhangzott, hogy "a magyar hatóságok rövid fogva tartás után elengedték Hasim Thaqit". A B92 szerint a koszovói albán politikust a délelőtt folyamán állították elő, egy olyan elfogatóparancs alapján, amelyet a jugoszláv hatóságok még 1997-ben adtak ki ellene.

Bírálta a magyar hatóságokat a szerb igazságügyi miniszter, mert elengedték Hasim Thaqi koszovói albán politikust. Vladan Batic az AP-nek kijelentette, hogy két érvényes, azonnali elfogatóparancs van Hasim Thaqi ellen. A szerb rendőrség azért körözi terrorizmus és államellenes bűncselekmény vádjával Thaqit, mert 1993-ban részt vett egy szerb járor elleni támadásban. Batic szerint a magyar hatóságok azzal, hogy útjára engedték a koszovói politikust, megmutatták, hogy kettős mércét alkalmaznak. A szerb hatóságok azonban érvényt szereznek az elfogatóparancsnak, ha Thaqi szerb területre lép.