Piroska
3 °C
3 °C

Hasmenés kilencvenezerért az MSZP soraiban

2002.07.02. 18:12
Jelentős összeget kell befizetnie az MSZP országgyűlési képviselőinek a kormánytöbbség fenntartása érdekében önkéntes alapon a frakció kasszájába, ha igazolatlanul hiányoznak a parlamenti szavazások idején. Az Index információi szerint az egyik honatya egyetlen hasmenéssel 90 ezer forintos befizetésre kötelezte magát, mert rosszkor volt rossz helyen. A miniszterelnök viszont méltányosságból megúszta a büntetést, amikor frakciója ellen szavazott.
Az Országgyűlés múlt heti szavazási időszakában a szocialista képviselőcsoport egyik tagja öt szavazásról hiányzott igazolatlanul. A hiányzás oka: hasmenés - tudta meg az Index. A rövid, ám rosszkor érkező hasgörcs 90 ezer forintjába került a képviselőnek. A szocialista frakció szabályzata szerint ugyanis a törékeny koalíciós többség miatt 50 ezer forintba kerül egy szavazásról a hiányzás, az összes többi tarifája pedig 10 ezer forint voksolásonként.

Jól támogatott politikai szervezet

Juhász Gábor, frakcióvezető-helyettes kérdésünkre elmondta, hogy a kemény szankciókat a frakció egyetértésével "önkéntesen ajánlják fel" a képviselők. Az előre be nem jelentett, igazolatlan hiányzásokból politikai kár még nem született, mert eddig minden szavazáson sikerült fenntartani a kormányoldal többségét. Ám a frakció kasszájába máris jelentős pénzek folytak be. Juhász pontos összeget nem akart mondani, de annyit elárult, hogy "egy közcélú alapítvány már boldog lenne ekkora támogatással". Az MSZP ugyanis jótékony célra ajánlja majd fel év végén az összeget.

Medgyessynek elengedték a félreszavazásért járó büntetést

Az igazolatlan hiányzással megegyező a szankciója annak is, ha valaki a frakció állásponttal ellentétesen szavaz. Ilyen esetért azonban eddig nem szabtak ki büntetést, jóllehet Medgyessy Péter miniszterelnök a kémelhárító múltját vizsgáló bizottság felállítására a szocialista állásponttal szembehelyezkedve már első körben elfogadta az indítványt. Medgyessynek azonban méltányosságból elengedték büntetését. A mostani helyzet szerint viszont fizetnie kell a hasmenéses honatyának, mert csak orvosi igazolással lehet távol maradni a szavazásoktól. A WC és az ülésterem közt ingázó képviselőnek azonban ilyen papírt esélye sem volt szerezni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!