Klaudia
-4 °C
2 °C

Befellegzett a cukorturizmusnak?

2004.08.01. 17:11
Az ország határain változó mértékben bár, de várakozásra kell számítani a határátkelőhelyeknél. A délelőtti helyzet igazán csak Hegyeshalomnál javult látványosan, illetve a román határátkelőhelyeken is normalizálódtak a viszonyok, mivel vasárnapra gyakorlatilag megszűnt a cukorturizmus.
A hegyeshalmi határátkelőnél megszűnt a délelőtti négyórás várakozási idő a bejövő forgalomnál, és a román határszakaszokon is normalizálódott a helyzet, miután lényegében megszünt a cukorturizmus miatti élénk forgalom - tájékoztatta vasárnap délután az Indexet az általános határhelyzetről Orodán Sándor, a Határőrség szóvivője.

Hegyeshalomnál nem kell várakozni

Elmondása szerint délelőtt a Németországból szabadságukra hazautazó, főként szerb vendégmunkások miatt Hegyeshalomnál az országba érkezőknek négy órás, a kilépőknek pedig egy órás várakozásra kellett számítaniuk. "A fokozott forgalom miatt a határátkelő maximális kapacitással működik, a határőrök tíz sávon ellenőrzik az okmányokat, délutánra azonban mind a be-, mind a kiléptetésnél megszűnt a várakozási idő". Orodán Sándor közölte, hogy a vendégmunkások többsége Röszkénél, Tompánál lépi át a szerb-montenegrói határt, ahol ezért egy órás kocsisor alakult ki. Rábafüzesnél egy órás várakozásra számíthatnak a beutazók, ugyanis az osztrák határőrök mindenkit ellenőriznek, aki elhagyja Ausztriát - tette hozzá a szóvivő.

Nagylaknál és Battonyánál szintén egy órát kell várni a ki- és belépésre, míg Záhonynál a kilépés akár három óráig is elhúzódhat, mivel az ukrán félnek tegnap elromlott a számítógépes rendszere, és még a szombaton kézzel felvett adatok bevitelével küzdenek a szomszédos ország határőrizeti szervei.

Cukormentes

A szóvivő kiemelte, hogy megszűnt az élénk határforgalom a román átkelőhelyeken, ahol az elmúlt időszakban elsősorban a "cukorturizmus" okozott torlódást. "Vasárnap életbe lépett ugyanis az a szigorított intézkedés, amely megtiltja nagyobb cukormennyiség vámmentes behozatalát" - mutatott rá Orodán Sándor.

A Pénzügyminisztérium hétfőn jelentette be, hogy miután a keleti határokon tömeges méreteket öltött a hazai ár feléért kapható román és ukrán cukorra épülő bevásárlóturizmus, módosítják a vonatkozó szabályokat. Ennek következtében az augusztus elsejével hatályba lépő rendelkezések a húsz kilogramm felett importálókat többszöri vámárú nyilatkozat kitöltésére kötelezik. A vám- és pénzügyőrség ezek utólagos ellenőrzése mellett nyomon követi a cukor sorsát is.

Az, hogy igazán hatásos volt-e a rendelkezés, csak hétfőn derül majd, ki - vélekedett Suller Attila a VPOP sajtósa. Ugyanis vasárnap zömmel zárva vannak a boltok, így a gyakorlatilag nullára csökkenő forgalom ennek is köszönhető.