Viola
-5 °C
-2 °C

Közel hárommilliárd forint a határontúliak támogatására

2000.12.11. 20:00
A magyar kormány három közalapítványán keresztül közel 2,8 milliárd forintot fordított 2000-ben a határontúli magyarok támogatására, a pénzösszegek közel felét erdélyi pályázók nyerték el. A Budapesten tartott sajtótájékoztatón ismertették, hogy az Illyés Közalapítvány kiemelten az infrastrukturális jellegű pályázatokat támogatta, az Új Kézfogás Közalapítvány a határontúli vállalkozókat segítette, míg az Apáczai Közalapítvány az oktatásban nyújtott jelentős támogatást.

A sajtótájékoztatón házigazdáként jele lévő Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke ismertette: 2001-ben a támogatások mértéke azonos szinten marad, ellenben 2002-ben a határon túli magyaroknak járó kedvezményekről szóló törvény gyakorlatba ültetése után ez a támogatás jelentősen növekedni fog.

A közalapítványok beszámolnak

Az Illyés Közalapítvány 2000-ben 801 100 000 Ft-ot kapott a központi költségvetésből, az összegből 392 ingatlan tárgyú pályázat közel 570 millió forintos támogatásban részesült. 2000 januárja és októbere között 4574 pályázat érkezett az Illyés Közalapítványhoz, több mint 7 milliárd forint összegű támogatási igénnyel.

Az Illyés Közalapítványból kinőtt Új Kézfogás Közalapítvány a határon túli gazdaságnak nyújt segítséget a vállalkozók támogatásával, szakmai tanácsadás biztosításával, költségvetése közel 1,2 milliárd forint. Hernádi Zsolt az alapítvány elnökének elmondása szerint Erdélyben és Felvidéken sikerült komolyan tevékenykedni, így például 71,5 millió forintos kamattámogatással közel 800 millió forint pénzpiaci forráshoz juttatták hozzá a romániai, szlovákiai pályázókat.

Az alapítvány elnöke kiemelte, hogy 300 ezer dolláros támogatással Kárpátalján sikerült 12 ezer családot földhöz juttatni. Kárpátalján az idén lehetett visszaigényelni a kolhozokból a földeket, a nagy szegénység miatt a családok még a föld kimérésének költségeit sem tudták kifizetni, ezt a közalapítvány fölvállalta.

Az Apáczai Közalapítvány a határon túli oktatást támogatja a közel 850 millió forintos költségvetésből. Az alapítvány tanárok képzését, kollégiumok építését vagy kiegészítését vállalta fel. Egy fontos része a támogatásoknak a határon túl tanulók hallgatói ösztöndíjának kiegészítésére fordítódik. Dr. Berényi Dénes elmondta az alapítvány szűkös költségvetése nem elegendő egy erdélyi magánegyetem finanszírozására, viszont a szülőföldön való maradást kellőképpen tudja ösztönözni.

Pénz a bőröndbe?

Szabó Tibor, a HTMH elnöke hangsúlyozta, hogy a támogatott területeken hiányosságok is jelentkeznek, így például szociális jellegű támogatást egyik alapítvány sem tud nyújtani. A közalapítványok képviselői egyhangúan válaszoltak arra az újságírói kérdésre, mely kérdés azt firtatta, hogy a határon túlra kifizetett pénzek egyes emberek bőröndjébe jut-e vagy sem. A közalapítványok szerint Jugoszlávia és Ukrajna esetében annyira megbízhatatlan a banki rendszer, hogy átutalással nem tudják a megítélt összegeket eljuttatni, így a határon túli szervezetek képviselőinek Budapesten adják át a megítélt összegeket, ám minden törvényi előírást betartanak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!