Edina
-12 °C
-3 °C

Laptopokkal őrzik a határt

2001.08.01. 14:29
Online kapcsolatban állnak a körözési listákkal azok a hordozható számítógépek, amelyekkel a határőröket szerelték fel. Így egy buszon, hajón vagy vonaton is helyben tudják ellenőrizni az országba belépőket. A két és fél milliárd forintból kiépített rendszer költségeinek felét a PHARE-program keretében az Európai Unió állta.
A határőröknek ezentúl egy buszon vagy a vonatokon sem szükséges összegyűjteniük az útleveleket, hogy ellenőrizzék, illetve regisztrálják a belépőket. Olyan hordozható számítógéppel szerelték fel ugyanis a határőrizetet végzőket, amelyekkel helyben megtehetik ezt. Az augusztustól működő rendszer szerdai bemutatásán Pintér Sándor elmondta: a kiépítésre eddig két és fél milliárdot költöttek, amelynek felét a PHARE-program keretében az Európai Unió állta.

Online kapcsolat a körözési listákkal

Aktatáskával érkeznek a határőrök
A laptopok közvetlen kapcsolatban állnak a központtal, így azonnal riasztanak, ha olyan személy kívánja átlépni az ország határait, akit a magyar rendőrség vagy az Interpol köröz. Sőt, még azok a külföldiek is fennakadnak a rostán, akik valamilyen szabálysértést követtek el hazánkban, de nem rendezték a számlát.

Az ideiglenes átkelőhelyeken, vonatokon, hajókon és buszokon egyaránt nagy segítséget nyújt a szolgálatba állított több mint százötven gép. A határőr megjelenik egy aktatáskával, amely egy számítógépet és egy leolvasót rejt, így helyben elvégezheti az útlevélvizsgálatot. A határátkelőhelyen elhelyezett berendezés telefonvonalon keresztül kapcsolódik a BM hálózatára, a mobil útlevél-leolvasó rádióhullámok segítségével ehhez kapcsolódik. Ha nem valósítható meg az online összeköttetés, akkor a gépeket feltöltik a szükséges adatokkal.

Hőkamerákkal is figyelik a zöldhatárt

Pintér Sándor hangsúlyozta: a határok védelmének érdekében az első lépés a határőrség létszámának növelése volt. Ma már csak érettségizetteket vesznek fel, akiket kétéves képzésben részesítenek. A BM fejlesztési tervének keretében 2000 augusztusától üzemel az automatizált beléptetőrendszer, amely segítségével sikerült növelni az efogott körözött személyek számát. Ezenkívül PHARE-támogatással mobil hőkamerákkal is pásztázzák már a zöldhatárokat.