Judit
2 °C
7 °C

Jugoszláviával nincs határrendészeti szerződésünk

2000.11.03. 16:06
Moszkvában tárgyalt orosz kollégájával Béndek József dandártábornok, a magyar határőrség országos parancsnoka. Az éves parancsnoki találkozón többek között megbeszéléseket folytattak a szervezett bűnözés elleni harc módszereiről, illetve a magyar és orosz határőrizeti szervek közötti folyamatos információcsere kibővítéséről. Jugoszláviát leszámítva egyébként hazánknak minden európai állammal van a kérdéskört szabályozó szerződése.
Az utóbbi években hazánk a nemzetközi bűnözés tranzitútvonalává vált, ezért Magyarország megpróbálja szélesíteni a bűnszövetkezetek elleni harc eszköztárát. A felderítés és megelőzés hatékonyabbá tétele érdekében 1997-ben kormányközi megegyezést kötött a magyar és az orosz állam, amely egy évenkénti parancsnoki színtű találkozót is előír. Béndek József dandártábornok ennek a találkozónak a keretében látogatott Moszkvába, ahol megbeszéléseket folytatott Konsztantyin Tockijjal, az orosz szövetségi határőrség igazgatójával. A dandártábornok szerint a megbeszélések nyílt, őszinte hangnemben zajlottak. A találkozó egyik fő programpontja a szervezett bűnözés elleni harc módszereinek egymással való megismertetése volt. Ezt többek között az is indokolttá teszi, hogy Magyarországon megnőtt a volt szovjet tagállamokból származó bűnelkövetői csoportok és az általuk végrehajtott bűncselekmények száma. Ezért a tárgyaló felek elengedhetetlen fontosságúnak ítélték az információk folyamatos cseréjét

Ukrajna nem partner az információcserében

Az információcsere folyamatosságát indokolja a másik fő programpont is, a migrációs folyamatok rendszeres ellenőrzése, illetve a migrációs hullámok előrejelzése. Az előrejelzést a Nemzetközi Határrendészeti Konferencia keretében kellene, hogy megvalósuljon, de gyakoriak azok a példák, amelyek azt mutatják, hogy több ország nem szentel elegendő figyelmet az előrejelzések címzetthez való eljuttatásának. Ez az oka annak is, hogy Ukrajnával megszűntettük ezt a kapcsolatot. A kapcsolat megszakadásának oka az ukrán szervek közömbössége, akik annak ellenére, hogy magyar részről folyamatosan tájékoztatva voltak, szinte semmilyen választ vagy prognózist nem juttattak el a magyar fél részére. Béndek József is felhívta az orosz tárgyalópartnerek figyelmét arra, hogy csak a kétirányú információcserét tartjuk elképzelhetőnek.

Jugoszláviával nincs átfogó határrendészeti szerződésünk

Ide kapcsolódik, hogy míg Európa szinte minden államával kölcsönös és kétirányú szerződések szabályozzák a határforgalmat, illetve a nemzetközi bűnözés elleni harcot, addig Jugoszláviával szinte semmilyen szerződésünk sincs. Nincs meg a megfelelő információáramlás, nincs közös felkészülés, az egyetlen kapcsolatot a határesemények kivizsgálására alakult vegyes bizottságok jelentik. Történik mindez annak ellenére, hogy az ember- és kábítószer-csempészés, illetve a hamis okiratgyártási ügyek szempontjából Jugoszlávia az egyik legproblémásabb szomszédunk.

A dandártábornok említette azt is, hogy pénteki hazautazása előtt még látogatást tesz a seremetyevói repülőtéren is, mivel a magyar utazóknak az utóbbi időkben több problémája is volt a beutazáskor, illetve az orosz hatóságok a nem megfelelő vízumkezelési eljárások miatt több esetben is kiutazási engedélyt adtak olyan orosz állampolgároknak, akik a hiányos vagy nem megfelelő iratok miatt nem jogosultak a Magyarországra való belépésre, ezért a határőrök kénytelenek voltak őket visszafordítani. Az ilyen esetek anyagi következményeit az ún. ,,Inao Annex" nevezetű megállapodás miatt a légitársaságok kénytelenek viselni. Éppen ezért szükséges a két ország útlevél-kezelési eljárásainak egységesítése. Ennek, illetve a hatóságok felszereltségének és munkamódszereinek jobb megismerése érdekében Győrben és Budapesten már fogadtak orosz megfigyelőket, és tervezik magyar szakemberek kiutaztatását is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?