Gusztáv
-4 °C
1 °C

A kormányfőcsere nem jelent előrehozott választásokat

2004.08.19. 21:53
Ha a koalíciós pártok konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal új miniszterelnököt választanak, a köztársasági elnöknek nincs lehetősége új választások kiírására.
A köztársasági elnöknek nincs lehetősége választást kiírni, ha a kormányzó pártok megvonják a bizalmat a miniszterelnöktől, közölte Bragyova András alkotmányjogász az MTI kérdésére csütörtökön délután. "A parlament feloszlatása az előrehozott választások előfeltétele" - mondta.

Mádl mozgástere szűk

Az alkotmányjogász szerint a köztársasági elnöknek "nagyon kicsi a lehetősége", a parlamentet mindössze két esetben oszlathatja fel, a miniszterelnök megválasztásakor, ha az első személyi javaslat megtételétől számított negyven napon belül az országgyűlés nem fogadja el az általa javasolt személyt; vagy ha egy parlamenti ciklus alatt a parlament tizenkét hónapon belül legalább négyszer megvonja a bizalmat a kormánytól. "Itt legfeljebb az fordulhatna elő, hogy a parlament önmagát oszlatja fel" - tette hozzá.

Magyaroszág alkotmánya szerint a köztársasági elnök tesz javaslatot az új miniszterelnök személyére, de a parlamenti többség dönt róla. "Jogi szempontból az elnököt nem köti semmi, saját mérlegelése alapján dönt" a javasolt kormányfő személyéről, közölte Bragyova András, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az eddigi gyakorlat szerint az államfő arra a jelöltre tett javaslatot, akit a kormánytöbbség támogatott.

Új kormányt kell alakítani

Közölte azt is, hogy a kormányfő esetleges lemondásával a kormány megbízatása is megszűnik, a miniszterek is új kinevezést kell, hogy kapjanak még akkor is, ha a régi tárcavezetők maradnak a helyükön. Az alkotmány szerint az új kormányfő nevezi meg a minisztereit.