Emőke
-4 °C
9 °C

Nemzeti vízum és útlevél a határon túliaknak

2005.01.06. 14:11
A Szülőföld program végrehajtását, a nemzeti vízum bevezetését, gyors és méltányos honosítási eljárást, az autonómiatörekvések támogatását és a határon túliak közjogi státuszának rendezését ígéri a kormányfő. Gyurcsány a viszonosság elvének felajánlásával tárgyalna a szomszédos országok vezetőivel.
A magyar állam állampolgárokkal kapcsolatos kötelezettsége és a nemzetre vonatkozó felelőssége eltér, és ez a kettőt a magyar kormány meg is akarja különböztetni, mondta Gyurcsány Ferenc csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A kormányfő elmondta, hogy az illetékes tárcáknak március 31-ig ki kell dolgozniuk a határon túli magyarokat érintő elképzeléseket.

Nemzeti vízum

Nem mondanak le a kettős állampolgárságról
Kasza József szerint a határon túli magyarok fórumán a résztvevők bizonyos fenntartásokkal fogadták Gyurcsány javaslatait. "Ha csak időhúzás a cél, akkor a miniszterelnök célt tévesztett, de ha komoly tárgyalási alapról van szó, akkor kiindulópontként elfogadható" - mondta Kasza. Leszögezte, hogy a határon túli magyar pártok semmi szín alatt nem mondanak le a kettős állampolgárságról, és a kormányfő ötpontos javaslata nem helyettesítheti a kettős állampolgárságot.

Ezek közé sorolta a határok szabad, gyors átjárásának a lehetőségét és az úgynevezett nemzeti vízum bevezetését. Ez utóbbit azok kaphatnák meg, akik nyelvük, kultúrájuk, a családi kapcsolatok ápolása miatt, oktatási, egészségügyi céllal, vagy munkavállalás miatt akar Magyarországra jönni. Gyurcsány elmondása szerint ezt, a kilencven napnál hosszabb tartózkodást lehetővé tevő, tetszőleges számú határátlépést biztosító vízumot öt évre adnák. Közölte, hogy ez a vízum nem járna munkavállalási engedéllyel.

A kormányfő bejelentette, hogy az Igazságügyi Minisztériumnak március 31-ig kell kidolgoznia a bevándorlási és idegenrendészeti jogszabályok átrendezését. "Megdöbbentő állapotok vannak, oka van szégyenkeznie az elmúlt 15 év politikai osztályának" - fogalmazott, hozzátéve, a magyarországi idegenrendészeti gyakorlat méltatlan, embert próbáló, hosszú és helyenként megalázó. Rámutatott, azt szeretné, hogy ez a procedúra a jövőben gyors, méltányos és emberséges legyen. A miniszterelnök bejelentette, hogy az ezzel kapcsolatos feladatok koordinálására kormánybiztost fog kinevezni.

Beszámolt arról is, hogy a kormány támogatja a határon túli magyarok autonómia-törekvéseit, de ezeknek illeszkedniük kell az európai rendszerbe. A miniszterelnök jelezte, tárgyalásokat kezdenek annak érdekében, hogy a határon túli magyar fogalmát közjogi tartalommal töltsék meg. Ennek része lenne, hogy a határon túli magyarok egy Magyarországra - és a szándékok szerint az EU-ba is - érvényes útlevelet kapjanak.

Kettőn áll a vásár

Gyurcsány - az érdekeink "határozott, de tárgyalásos képviseletét hangsúlyozva" - kijelentette, hogy az említett programpontok egy részében többoldalú tárgyalásokat kell majd a kormánynak folytatnia. "Kettőn áll a vásár" - mondta, majd hozzátette, tárgyalópartnereinek a viszonosság elvét fogja felajánlani.