Natália
1 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Nagy Sándor hivatala tovább terjeszkedik a Hattyúházban

2004.01.06. 17:07
Tovább terjeszkedik MeH Nemzeti Területfejlesztési Hivatala a Hattyúházban. A Nagy Sándor vezetése alatt álló hivatal decemberben újabb osztályt költöztetett az irodaházba, így ott az NTH az eddigi négyezer mellett további hétszáz négyzetmétert bérel majd. 2004-ben harminc-, 2005-ben huszonötmillió forintért.
A Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága – hirdetmény közzététele nélküli, tárgyalásos eljárású – pályázatot írt ki a MeH Nemzeti Területfejlesztési Hivatal Regionális Operatív Irányító Hatóságának elhelyezésére, és a Hattyúházat választotta a kancellária újabb hétszáz négyzetmétes helyigényének kielégítésére. A sikeres pályázaton – a törvény által biztosított lehetőségek alapján – ismét az Első Budai Építő Rt. kapott lehetőséget a tárgyalásra, és 2004-re harminc-, 2005-re huszonötmillió forintos bérleti díjban állapodott meg a MeH-hel.

Csökkenő árak

A hivatal gazdasági igazgatója, Nádas Péter azt mondta az Indexnek, hogy az új szerződés értéke az előző, 2002-ben, négyezer négyzetméterre kötött szerződés értékének felét meg sem közelíti, és a jogszabályok alapján ez lehetővé tette az Első Budai Építő Rt. egyedüli meghívását. A Hattyúházzal 2002-ben kötött szerződésben a MeH és a bérbeadó úgy állapodott meg, hogy 2003-ban többet fizetnek, mint idén. A két különböző árra azért van szükség, mondta el Nádas, mert a nagyobb összeg tartalmazta az ingatlanon elvégzendő beruházások költségeit is. A mostani – közel hétszáz négyzetméterre szóló – megállapodásnál a MeH ragaszkodott a legutóbbi szerződésben szereplő alacsonyabbik árhoz.

Koordinálni fognak

A Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal az új irodákban fogja létrehozni azt az EU-s koordinációs központot, amelynek a következő években befolyó közel kilencvenmilliárd forintot kell majd elosztania. A hivatal már a szerződés megkötésével egyidőben, a múlt év decemberében felállt, és beköltöztek az új irodákba.

Nagy Sándor tavaly lemondott

Mint emlékezetes, a hattyúházbeli külső irodabérlés kavarta a kormányváltás utáni időszak egyik első botrányát. Az Első Budai Építő Rt. egyedüli meghívása miatt Nagy Sándor is beadta lemondását, de végül csak Hajdú Attilának, a Területfejlesztési Hivatal elnökének kellett távoznia posztjáról. Kiderült ugyanis, hogy a MeH-ben már a bérbevétel „lepapírozása” előtt tudtak a Hattyúházba való költözésről. A Magyar Nemzet akkori értesülései szerint az Első Budai Építő Rt.-ben a Tocsik-üggyel összefüggésben ismertté vált Vektor Rt. meghatározó emberei töltöttek be vezető posztokat. A MeH 2002 végén két évre kötött szerződést a céggel, összesen 236 millió forint értékben. A Területfejlesztési Hivatal négyezer négyzetméteréért az első évben havi 83 ezer, később 73 ezer eurót fizetett az állam.

A tárgyalásos eljárás indoklása
„Hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás esetén az eljárás alkalmazását megalapozó körülmények ismertetése: a Kbt. 70. § (3) bekezdés c) pontja lehetővé teszi az ingatlan használatára (bérletére) vonatkozó jognak a megszerzésére irányuló beszerzés esetén tárgyalásos eljárás alkalmazását. A Kbt. 70. § (2) bekezdés értelmében tárgyalásos eljárás folytatható le szolgáltatásmegrendelés esetén is, ha előre nem látható körülmények folytán a szolgáltatás teljesítéséhez az eredeti szerződésben nem szereplő kiegészítő szolgáltatásnak a korábbi nyertes ajánlattevővel való elvégzése vált szükségessé. Amennyiben a kiegészítő szolgáltatás értéke nem haladja meg a korábbi közbeszerzés értékének 50%-át és a kiegészítő szolgáltatás aránytalan nehézség nélkül nem lehet műszakilag vagy gazdaságilag elválasztani a korábban kötött szerződéstől, közzététel nélküli tárgyalásos eljárás folytatható le.” (Közbeszerzési Értesítő)