Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Figyelj már, Viktor!

2007.05.23. 08:29
Sajátos hangvételű interjút készített Havas Henrik Orbán Viktorral a TV2 reggeli műsorában. A beszélgetőpartnerek végig tegeződtek egymással. Havas spanyolországi nyaralásáról, sokat betegeskedő egykori titkárnőjéről mesélt, Orbán leginkább arról, hogy szerinte mit akarnak a zemberek.

Havas Henrik az interjú elején hosszasan mesélt spanyolországi nyaralásáról, ahol feleségével azt számolták, hány autópálya épült EU-s pénzből. Az első kérdése így az volt, miért nem erről, mármint az ország előtt álló fejlődési lehetőségekről szólt a Fidesz hétvégi kongresszusa.

Orbán szerint beszéde erről is szólt, de óvott mindenkit attól, hogy a csodát kívülről várja. A Fidesz elnöke szerint ma nem programokban van hiány Magyarországon, hanem az nem világos a zembereknek, hogy milyen világ fog felépülni ezekből.

Moncloa-paktum

Nem lehet mindent az üzleti logika alá rendelni, vannak területek – például az egészségügy vagy az oktatás - ahol közös felelősségvállalásra van szükség, mondta a Fidesz elnöke.

Havas ezután ismét a spanyol példához fordult. Mint mondta, Spanyolországban a Moncloa-paktum széles konszezuson alapuló politikát jelölt ki, ezzel szemben Orbán a hétvégén ismét megosztó volt, amikor az új többségről beszélt.

Orbán erre azzal válaszolt, hogy az új többség azokat is hívja, akik nem a Fideszre szavaztak. Havas szerint példát lehetne venni a németektől, akik nagykoalícióban hajtanak végre reformokat vagy Sarkozy-ről, aki szocialista minisztert választott magának. A beszélgetés ezután a demokrácia lényegéről szólt, Orbán szerint arról nem lehet lemondani, hogy a zembereknek választaniuk kell.

Beteg észjárás

Miért bírálod a konvergenciaprogramot, amit mindenki elfogad, még külföldön is elismerik, hangzott a következő kérdés. A világ egyik távoli sarkából lehet, hogy jól fest, hogy elveszünk 250 milliárdot az egészségügyből, de ez itt gyógyítatlan betegeket és rosszabb ellátást jelent, válaszolt Orbán. Szerinte az EU-val meg lehet egyezni olyan konvergenciaprogramról is, ami az euró gyorsabb bevezetését teszi lehetővé.

Orbán ezután kifakadt az egészségügyi reform ellen: „A barbarizmus tombol, az a siker mércéje, hogy kevesebben megyünk orvoshoz, hogy lehet valakinek olyan beteg az észjárása, hogy az emberek szórakozásból járnak orvoshoz?"

A választ Havas adta meg, aki egykori titkárnőjével példálózott, aki gyakran járt orvoshoz, de hivatkozott azokra a statisztikákra is, hogy milyen sok fölösleges gyógyszerkiadás van Magyarországon. Orbán válasza erre az volt, hogy „olyan programokat kell bevezetni, hogy ne kelljen olyan gyakran orvoshoz menni”.

Mondjunk le a lemondásról

A beszélgetés utolsó blokkja a Fidesz népszavazási kezdeményezéseiről szólt. Orbán szerint a zembereknek meg kell adni a lehetőséget, hogy döntsenek, ha egy kormány nem az ő akaratukat hajtja végre.

Itt komoly vita alakult ki, amelynek hevében Havas azzal próbálta magához ragadni a szót, hogy „Figyelj már, Viktor!” Orbán szerint Havas is azt gondolja, az embereket semmibe lehet venni, mert egy választás a kormányt nem kötelezi semmire. Havas erre azt vetette fel, hogy az amerikaiaikat sem kérdezték meg arról, megtámadják-e Irakot. Nagy különbség, hogy ez nem is volt témája az amerikai elnökválasztásnak, replikázott Orbán.

A kedélyes beszélgetés végén Orbán egyik záró gondolata az volt, hogy „mondjunk le a lemondásról”, s búcsúzóul azt ajánlotta Havas Henriknek is, hogy „ne add fel”.

Az interjút megnézheti a TV2 honlapján>>>

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?