Havas nem perli Grespiket

2001.01.10. 13:20
Havas Henrik nem perli be Grespik Lászlót, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetőjét, amiért a hivatalnok nyilvánosság elé tárta Havas jövedelmi viszonyait. Grespiket nem lepte meg Havas bejelentése, miután szerinte az ismert tévésnek nem is lett volna jogalapja pert indítani ellene.
Havas Henrik, a Heti Hetes sztárja úgy döntött: mégsem perli be az őt egyébként perbe fogó Grespik Lászlót. Az ismert tévés azért nem indít kártérítési pert a Fővárosi Közigazgatási Hivatal elnöke ellen, mert a Hét című műsorban megegyezett vele, hogy nem támadják tovább egymást a nyilvánosság előtt. Havas egyébként olyannyira komolyan veszi a Grespikkel kötött meg nem támadási szerződését, hogy maga nem is nyilatkozott az Indexnek, csupán annyit mondott: ,,nem foglalkozom többé Grespikkel".

Mennyit keres Havas?

Mint arról az Index hírt adott, Grespik László az m1 A hét című műsorában arra a kérdésre, hogy milyen döntést vár a bíróságtól, elmondta, magasabb pénzbüntetésre és a bűnösség megállapítására számít. Ezt követően arra utalt, hogy a büntetés összege remélhetően meghaladja majd Havas Henrik egyhavi fizetését, vagyis egymillió forintot, és azzal vádolta Havast, hogy megtévesztette a bíróságot, amikor azt állította, hogy kétszázötvenezer forint a fizetése.

Havas erre válaszolva közölte, hogy Grespik ezzel a zárt tárgyaláson elhangzott magánjellegű adatot közölt a televízió nyilvánossága előtt, amelyre nem lett volna joga, és amelyért felelnie kell. "Az ön fizetése közérdekű adat, mert jövedelme közpénzekből származik, az enyém pedig magánjogi szerződésekből" - tette hozzá. Havas ekkor közölte, hogy megvizsgáltatja Grespik kijelentésének lehetséges jogi következményeit A Heti Hetes állandó szereplője maga helyett az ügyvédjét ajánlotta. Kádár András ügyvéd szerint ügyfele szavatartó ember, márpedig a közszolgálati tévé A hét című műsorában ,,megegyezett Grespikkel". Leszögezte, Havas egyébként sem látná értelmét egy végeláthatatlan pereskedésnek, bár továbbra is elfogadhatatlannak tartják, hogy a hivatalvezető a nyilvánosság elé tárta, egy zárt tárgyaláson elhangzó adatokat Havas Henrik jövedelmi viszonyairól.

Grespik sem nyilatkozik, de tovább perel

Természetesen Havas békülékenysége ellenére az a per folytatódik majd, melyet a közigazgatási hivatal elnöke kezdeményezett Havas Henrikkel, Verebes Istvánnal és Hernádi Judittal szemben a Heti Hetesben tett nyilatkozatai miatt.

Grespik László szintén nem nyilatkozott személyesen az Indexnek. Titkárnője útján azt üzente: nem lepte meg Havas Henrik bejelentése. Grespik ugyanis úgy véli: az ismert tévésnek nem is lenne jogalapja arra, hogy perbe fogja őt.

A hivatalvezető harminc napja

Sajtóértesülések szerint Grespik egy hónapot kapott a belügyminisztertől, hogy kijavítsa a hivatal ellenőrzésekor feltárt hibákat. A közigazgatás szabályai szerint ennyi idő jár a hibák korrigálására.

A hivatalvezető ezért sem érti, miért lett hír a szerdai lapokban, hogy Pintér Sándor eljuttatta számára a BM vizsgálati jelentését és harminc napot kapott a hibák kijavítására, hiszen az anyagot még december 22-én vette kézhez.

Grespik László titkárnőjén keresztül ezzel kapcsolatban azt üzente: nem foglalkozik 20 napos hírekkel.  • Tippek
  • Bankszámla