Piroska
-2 °C
5 °C

Érzékeny határok

2001.01.07. 22:17
A Hét műsorában Grespik László és Havas Henrik egyetértett abban, hogy a Heti Hetes szereplői ellen indított becsületsértési per precedens értékű, az emberi méltóságot pedig nem szabad megsérteni. Abban viszont, hogy egy közszereplő emberi méltóságát a törvény szerint mi sérti, nem jutottak közös álláspontra.
Miután a Budai Központi Kerületi Bíróságon január 2-án tartott békítőtárgyalás eredménytelenül zárult, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője, Grespik László becsületsértés miatt magánvádas jogi eljárást indított saját illetve a hivatal nevében az RTL Klub Heti Hetes című műsorának szereplői, - Havas Henrik, Verebes István, és Hernádi Judit - ellen. Grespik a Heti Hetes szeptember 16-i, 23-i és október 14-i adásában hallottakat, látottakat sérelmezi.

Graspik László röviddel visszadobás előtt
Grespik László és az általa vádlott Havas Henrik az M1 a Hét című műsorának kamerái előtt ültek le egymással megvitatni ellentéteiket.

Havas és Grespik rögtön a beszélgetés elején egyetértettek abban, hogy a Heti Hetes ellen folyó becsületsértési per, amelynek tétje a vélemény illetve a sajtó szabadsága.

Hivatalos személy méltósága

Grespik László úgy vélte, hogy nem magánemberként vannak ellentéteik, hanem közszereplőként vállaltak játszanak az ügyben olyan szerepet, amely miatt a társadalom ezt az ügyet fontosnak tekinti. A hivatalvezető a bírói döntéstől azt várja, hogy az összes jelenlegi és leendő közszereplő érdekében helyrebillenti azt az egyensúlyt, amelynek kibillenése a sajtó szabadossá válásához vezetett. Grespik álláspontja jogi alapjaként azt az Alkotmánybíróság határozatot említette, amely kimondta, hogy az ember méltósághoz való joga alapjog.

Havas Henrik úgy vélte, hogy Grespik Lászlóval valóban nincs személyes vitája, sokkal inkább a nézeteivel. Rámutatott, hogy az Alkotmánybíróság elismerte azt a strasbourgi emberijogi bírósági határozatot, amelynek értelmében a bírálat tere igen tág lehet a kormányzati hatalomhoz közel állók esetében, szűkebb a politikusokkal szemben, még szűkebb a közszereplők, és legszűkebb az állampolgárok esetében.

Grespikre az első meghatározás vonatkozik, mivel ő kormányhivatalnok, aki egyébként is többször azonosította magát hivatalával, hangoztatta Havas, aki szerint a békéltető tárgyaláson sem volt világos, hogy vádlója milyen minőségben van jelen: magánemberként, hivatalvezetőként, vagy a hivatal képviseletében.

Felolvasás gesztusokkal

Grespik László elmondta, hogy őt többek között akkor érte becsületsértés, amikor a televízióműsorban egy korábbi cikkéből olvastak fel, majd Havas az ,,ez egy olyan ember, hogy" megjegyzése után egy dehonesztáló gesztust tett.

Grespik ezzel kapcsolatban a büntetőtörvénykönyvből idézve, rámutatott, hogy a szakmai szabályok nem adnak felmentést a becsületsértés alól. Alapvető társadalmi érdek, hogy a közszereplők ne lehessenek besározhatók, mocskolódó kifejezések, vagy gesztusok által - tette hozzá.

Havas szerint ellenben az AB pont azért szüntette meg a hivatalos személy megsértése tényállását, hogy a közszereplők ne bújhassanak pozíciójuk mögé a kritika elől.

Havas ezt visszautasította azt a vádat, miszerint ő teljes véleménnyilvánítási szabadságot szeretne, és közölte, hogy egyetért az emberi méltósághoz való joggal, de miután Grespik László esküt tett, hogy magánemberként is hivatalához méltóan viselkedik, és több fórumon is igyekezett magát a hivatalával azonosítani, élő adásban kenyérrel dobálózott, illetve olyan nézeteket hangozhat, visszaélve közhivatalával, amelyek rendkívül vitatottak. Közszereplései így eljutottak arra szintre, ahol már bizonyos jelzőkkel lehet azokat illetni. Attól, hogy valaki köztisztviselő, a jóisten nem ad neki sem eszet, sem erkölcsi hátteret - tette hozzá Havas.

Újabb per?

A műsorvezető azon kérdésére, hogy Grespik László milyen döntést vár a bíróságtól, a hivatalvezető elmondta egy magasabb pénzbüntetésre és a bűnösség megállapítására számít. Ezt követően arra utalt, hogy a büntetés összege remélhetően meghaladja, majd Havas Henrik egyhavi fizetését, vagyis egymillió forintot, azzal vádolta Havast, hogy megtévesztette a bíróságot, amikor azt állította, hogy kétszázötvenezer forint a fizetése.

Havas erre válaszolva közölte, hogy Grespik ezzel egy zárt tárgyaláson elhangzott magánjellegű adatot közölt a televízió nyilvánossága előtt, amelyre nem lett volna joga, és amelyért felelnie kell. "Az ön fizetése közérdekű adat, mert jövedelme közpénzekből származik, az enyém pedig magánjogi szerződésekből." - tette hozzá Grespik azon felvetésére, amely szerint közszereplő lévén Havas fizetése is közérdekű adat. Havas Henrik közölte, hogy megvizsgáltatja Grespik kijelentésének lehetséges jogi következményeit.